Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
niedziela, 19 lutego 2012
DIETA W STANACH ZAPALNYCH ŻYŁ I ŻYLAKÓW
Zapalenie żył powierzchownych jest chorobą o łagodnym przebiegu. Następuje zwykle w stanach zapalnych żył ,po miejscowym urazie lub infekcji ,dochodzi do powstaniu w nich niewielkich zakrzepów . Żylaki to rozszerzone żyły, pojawiające się na nogach, kiedy zastawka w żyle przestaje sprawnie funkcjonować. Ścianki tych żył tracą elastyczność i nie mogą powrócić do normalnego kształtu.
Częstą przyczyną tego stanu jest stojąca lub siedząca praca, nadwaga, ciąża lub brak ćwiczeń.
W zapaleniu żył lub żylaków powinna opierać się na produktach zawierających właściwości rozpuszczające zakrzepy. Przy stanach zapalnych żył , należy codziennie jeść 2-3 ząbki czosnku i pić 4 szklanki soku ananasowego.
W diecie zaleca się :
spożywanie gotowanych płatków zbożowych; jedzenie owoców ( głównie jabłka i gruszki); spożywanie większej ilości warzyw liściastych; częste jedzenie wątróbki i sardynki z puszki; jaja; czerwone mięso;warzywa bogate w beta-karoten( marchew,morele i brokuły);przyprawy i produkty które dobrze rozpuszczają skrzepy (imbir, czosnek,pieprz turecki, ananas ); produkty bogate w witaminę E (olej szafranowy, olej z oliwek i awokado);pełnoziarniste pieczywo, nie łuskany ryż; przetwory z kwaśnego mleka( jogurt, kefir).
W diecie wskazane są również produkty zapobiegające zaparciom np.: figi, suszone śliwki, czereśnie oraz soki z nich. Do pożywienia powinno włączyć się zioła śluzowate ( mielone siemię lniane,herbatkę z czerwonego wiązu i piżmian jadalny).
Przy leczeniu żylaków zaleca się spożywać : ryby, tofu,(ser mleka sojowego), drób ( najlepiej z hodowli ekologicznej),jajka 2 razy w tygodniu. Do wszelkich potraw należy dodawać czosnek i cebulę.
Przy zapaleniu żył i żylaków należy ograniczyć:
napoje zawierające kofeinę, kawę, mocną herbatę,czekoladę, colę i pepsi; alkohol; produkty zawierające dużo skrobi takie jak fasola i makarony oraz oczyszczone węglowodany
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz