Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
czwartek, 2 lutego 2012
ROŚLINY STRĄCZKOWE ICH WŁAŚIWOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE
Rośliny strączkowe należą do najstarszych roślin uprawnych. Do grupy tej zaliczamy : groch,fasola,soczewica, soja i bób. Owocem wymienionych roślin jest strąk o różnej wielkości i kształcie .Niektóre z nich znajdują szerokie zastosowanie kulinarne np. fasolka szparagowa , groszek zielony.
Rośliny strączkowe posiadają wiele składników odżywczych jak .skrobia(węglowodany);tłuszcz; woda. Rośliny strączkowe zawierają witaminy A, E i z grupy B, składniki mineralne : żelazo, fosfor, mangan, potas i kwas foliowy oraz bardzo cenny błonnik. Rośliny strączkowe działają zasadotwórczo, co wpływa na utrzymaniu równowagi kwasowo -zasadową w organizmie. Minusem jest to że są ciężko strawne ( szczególnie groch i fasola). Fasola spośród warzyw strączkowych zawiera najwięcej witaminy B1, skrobi, błonnika, fosforu , żelaza,potasu i wapnia. Fasola może być doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej.
Rośliny strączkowe są stosowane w leczeniu naturalnym. Zielona fasolka jest lekiem na nadkwasotę, jest niskokaloryczna, zawiera dużo witaminy PP. Zielony groszek ma cenny błonnik i dużą wartość odżywczą, jest lekkostrawny w porównaniu do grochu. Groch i fasola obniżają poziom cholesterolu we krwi. Fasola zapobiega chorobom serca, zawarty w niej błonnik reguluje poziom cukru we krwi. Zawarty w fasoli kwas foliowy zapobiega rakowi trzustki i płuc, zapobiega osteoporozie, zalecana jest kobietom w ciąży( kwas foliowy zapobiega wadom wrodzonym rdzenia kręgowego płodu). Zawarty w fasoli magnez wzmacnia włosy, ujędrnia skórę. Wywar z suchych strąków fasoli działa moczopędnie, jest pomocny w cukrzycy i schorzeniach nerek i pęcherza. Soja obniża cholesterol we krwi,odgrywa ważną rolę w profilaktyce przeciw-nowotworowej, zmniejsza ryzyko raka piersi, prostaty i jelita grubego. Bób zawiera dużo błonnika, który doskonale wpływa na naczynia krwionośne.
Roślin strączkowych nie powinno podawać małym dzieciom i osobom starszym, gdyż są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Nie są zalecane osobom ze schorzeniami układu pokarmowego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz