Wolne rodniki to nazwa cząsteczek organicznych związków (reaktywnych form tlenu) pozbawionych jednego elektronu. Związki te są bardzo aktywne. Ocenia się ze 5 % tlenu w naszym organizmie przekształca się w wolne rodniki. Proces ten zachodzi nieustannie. Każda komórka posiada również składniki ,które przeciwdziałają szkodliwym wpływom wolnych rodników. Są to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami.
Wolne rodniki odpowiadają min.za : uszkodzenie białek,tłuszczów, kwasów nukleinowych zawartych w każdej komórce ciała. Może to skutkować: zwiotczeniem i przebarwieniem skóry,zmarszczkami, Przeciwutleniacze znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dodawane są do kremów, działają odmładzająco, nawilżają skórę i ujędrniają skórę.
Powstawaniu wolnych rodników sprzyjają : palenie tytoniu; picie nadmierne alkoholu; zła dieta ( dużo mięsa wędzonego i z grillu);długotrwałe opalanie się; przebywanie w zanieczyszczonym środowisku. Wolne rodniki wywołują wiele chorób jak min.: miażdżycę; stwardnienie boczne zanikowe, chorobę Alzheimera; zapalenie kłębuszkowe nerek; nowotwory; chorobę Crohna; cukrzycę, zawał mięśnia sercowego; zaćmę i przedwczesne starzenie się organizmu.
Przeciwutleniacze nazywa się „wymiataczami” wolnych rodników. Należą do nich witaminy A, C, E, a także selen, magnez, żelazo ,cynk, miedż, mangan oraz bioflawonoidy. Odpowiednia dieta zwiększa ich zawartość w organizmie.
Najsilniejszym antyoksydantem jest witamina E( tokoferol). Spowalnia ona proces starzenia się skory, przyśpiesza gojenie się ran, zapobiega miażdżycy,zwiększa odporność organizmu, przeciwdziała zaćmie , reguluje cykl miesiączkowy. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, migdałach, soi, nasionach słonecznika,ziarnach zbóż, w mleku, serach, jajkach i w zielonym groszku.
Witamina C ( kwas askorbinowy) reguluje w komórkach procesy enzymatyczne. Wspomaga układ odpornościowy, przeciwdziała objawom zmęczenia, obniża poziom cholesterolu. Doskonałym źródłem antyoksydantów są świeże owoce oraz warzywa jak: słodka papryka, brokuły, kalafior, brukselka, kapusta, szpinak, truskawki.
Witamina A ( retinol- beta-karoten),zapobiega udarowi mózgu,zaburzeniom pracy serca,zwiększa odporność, działa przeciw powstawaniu nowotworów oraz ochrania oczy .Witamina obecna jest w ciemnoczerwonych i ciemnozielonych warzywach (np. marchwi, suszonych morelach, kalarepie,jarmużu, dyni, grejpfrutach, mango,, salacie. Gotowanie niszczy beta-karoten.
Selen , wspomaga system odpornościowy i ma działanie przeciwnowotworowe. Produkty zawierające selen to : drób, grzyby, żółtka jaj, czosnek, cebula, drożdże.
Koenzym Q ( ubichinon ), obniża ciśnienie krwi ,poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego, zapobiega miażdżycy, zapobiega paradontozie, otyłości i zwiększa odporność organizmu. Koenzym Q zawitają sardynki,makrela, orzeszki ziemne, pistacjowe, włoskie i soja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz