poniedziałek, 30 stycznia 2012

MORSKIE WODOROSTY JADALNE W LECZENIU NATURALNYM


Morskie wodorosty jadalne są wykorzystywane w kuchni wielu narodów( najwięcej spożywa się wodorostów w Japonii). Wykorzystuje się je do przyrządzania posiłków, zarówno świeże jak i suszone. Wodorosty bywają przyprawami do zup, surowcem do bulionów, sałatek i smażonych potraw mięsno -warzywnych. Służą do przyrządzania sushi.
Wodorosty są źródłem mikroelementów, witamin i minerałów. Szczególnie są bogate w jod, który jest niezbędny w organizmie ludzkim, do produkcji hormonów tarczycy, od których zależy min. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mały poziom tego pierwiastka w ustroju powoduje problemy z koncentracją i ospałość u dzieci, u kobiet problem z zajściem w ciążę,z jej donoszeniem i urodzeniem zdrowego dziecka. Efektem stałego niedoboru jodu jest powiększenie tarczycy i powstanie u chorego wola. Wprowadzenie do diety wodorostów , wykazuje ich szerokie zastosowanie w naturalnym leczeniu zaburzeń organizmu. Morskie wodorosty jadalne, obniżają poziom cukru we krwi, normalizują ciśnienie tętnicze krwi,przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i zawałowi mięśnia sercowego oraz mają wpływ na obniżenie poziomu fibrynogenu , który współtworzy skrzepy. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Z uwagi na zawartość jodu zapobiegają wielu chorobom tarczycy. Posiadają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Leczą opryszczkę,poprawiają wzmagają aktywność komórek układu immunologicznego. Działają korzystnie na reumatyzm.
Stosowane zewnętrznie, morskie glony wykorzystano w kosmetyce do owijania i okładania całego ciała. Wodorosty mają właściwości regenerujące tkankę łączną, redukują tkankę tłuszczową, łagodzą objawy cellulitis. Wykorzystuje się je w kuracjach przeciwzmarszczkowych( hamuje proces wiotczenia skóry i powstawania zmarszczek). Przyśpieszają gojenie ran i owrzodzeń skóry.
Uwaga! Osoby ze skłonnością do trądziku, nie powinny jeść tych roślin, gdyż nadmiar jodu , może zaostrzyć objawy schorzenia.

Brak komentarzy: