poniedziałek, 30 stycznia 2012

DIETA NATURALNA W ALKOHOLIZMIE


Alkoholizm jest to nałóg, wynika z nadmiaru spożywania alkoholu. Nadmierne picie alkoholu wywiera toksyczne działanie na wiele narządów organizmu , czynności ustrojowe. Pity w bardzo dużych ilościach osłabia układ odpornościowy, obniża sprawność fizyczną i umysłową. Często następują nieodwracalne zmiany w wątrobie, dochodzi do schorzeń układu krążenia , nerwowego oraz niewydolności nerek. Czyni ogromne spustoszenia w psychice. Może przyczynić się do powstawania nowotworów.
Alkohol jest wysokokaloryczny,jednak nie dostarcza dla organizmu niezbędnych składników, jest źródłem tzw. pustych kalorii.
Dieta może częściowo uzupełnić braki witamin typu B1, B2, PP i kwasu foliowego, wapniu, magnezu, cynku, które są wypłukiwane przez alkohol. Niski poziom witamin z grupy B, zaburza pracę systemu nerwowego, zaburzenia orientacji,pogorszenie pamięci,luki w pamięci, które alkoholik nadrabia fantazjowaniem. Pomocne i odżywcze będą produkty pełnoziarniste, podroby i zielone warzywa liściaste. Przy rozwijającej się marskości wątroby i upośledzeniu pracy śledziony, wskazana jest dieta oparta na składnikach jak: pomidory, marchewka, pomarańcze, fasolka szparagowa, zielony groszek( dostarczające witaminę A),pieczywo pełnoziarniste,masło, jaja, oleje roślinne( zwiększają poziom witaminy E w organizmie). Dla zwiększenia odporności organizmu , do diety należy wprowadzić owoce cytrusowe ( bogate w witaminę C).
Dietę chorego , z uwagi na uszkodzenie układu immunologicznego,należy wzbogacić o związki selenu ,magnezu oraz witaminy B i C. Selen pobudza wytwarzanie ciał odpornościowych, zawarty jest w pieczywie razowym, kukurydzy, pomidorach i czosnku. Niedobór magnezu można uzupełnić spożywając produkty zbożowe,orzechy i czekoladę. Jeżeli chodzi o witaminę C, to warto dietę wzbogacić( obok wspomnianych pomidorów i cytrusów) o paprykę, brokuły,natkę pietruszki.
U osób zbyt wyniszczonych, wskazane jest podawanie przegotowanego mleka z dodatkiem żółtka jaj, soki owocowe, kleiki z ryżu lub kaszy. Stopniowo można posiłki wzbogacać o przetarte ziemniaki ze śmietaną, mieloną cielęciną i twarożkiem. Różniej zupy na wywarach z kości ,drób, ryby, warzywa i dania o zdecydowanym smaku(np. Kwaśnym). Z czasem pożywienie powinno być bogatym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Tłuszcze podajemy osobie chorej w lekkostrawnej postaci np. masło, olej roślinny lub z oliwek.
Jadłospis osoby z problemem alkoholowym ,nie powinien zawierać dań z nasion strączkowych( fasola, groch), ponieważ powodują dodatkowe dolegliwości żołądkowe.

Brak komentarzy: