piątek, 4 maja 2012

CZYRAKI- ZAPOBIEGANIE I LECZENIE

Czyraki są wynikiem bakteryjnego zapalenia (przez gronkowce) mieszków włosowych i przylegających do nich gruczołów łojotokowych. Występują w różnych częściach ciała np.: na karku, pośladkach, w pachwinach a także na powiece (jęczmień). Początkowo czyrak ma postać zaczerwienionej grudki, która pęcznieje i wypełnia się ropą oraz twardnieje. Po kilku dniach pojawia się żółty czop charakterystyczny dla czyraka. Powstawaniu czyraków sprzyjają choroby min. cukrzyca, choroby wątroby, nerek, otyłość oraz ogólne wyniszczenie organizmu(zaburzenie odporności, nieprawidłowe odżywianie i brak higieny).
Zapobiegawczo u osób ze skłonnością do powstawania czyraków, wskazana jest odpowiednia niskokaloryczna dieta bogata w świeże owoce i warzywa. Należy unikać ostrych przypraw,picia mocnej kawy i herbaty. Bardzo korzystne są produkty zawierające dużą ilość cynku.
Przy naturalnym leczeniu czyraków niewielkie zmiany pozostawia się bez leczenia, aż dojdzie do ich opróżnienia z ropy .Można wypróbować domowy sposób okład z roztworu wodnego sody ( 1 łyżeczka sody na ½ szklankę ciepłej wody). Lub przecieranie wacikiem nasączonym w spirytusie lub wodzie utlenionej chorego miejsca. Nie wolno wyciskać czyraków! Przy dużych czyrakach wskazana jest pomoc chirurga.
Przy skłonnościach do czyraków stosowane są leki ziołowe min. gotowy preparat biostymina, pobudzająca siły obronne organizmu. Czyraki wskazują często na zanieczyszczenie organizmu toksynami, dlatego zielarze zalecają picie herbatki z gorzknika kanadyjskiego, jeżówki, łopianu większego,szczawiu kędzierzawego. W leczeniu miejscowym stosuje się okłady z cebuli, która działa bakteriobójczo . Pieczona cebula ma doskonałe właściwości zmiękczające , odkażające i gojące. Miazgę upieczonej lub gotowanej cebuli owija się gazą i przykłada się na czyrak na 6 godzin. Czynność powtarza się 2-3 razy w ciągu dnia do ustąpienia zmian. Podobne działanie ma siemię lniane. Stosuje się je podobnie jak cebulę.

Brak komentarzy: