Czyraki są wynikiem bakteryjnego
zapalenia (przez gronkowce) mieszków włosowych i przylegających do
nich gruczołów łojotokowych. Występują w różnych częściach
ciała np.: na karku, pośladkach, w pachwinach a także na powiece
(jęczmień). Początkowo czyrak ma postać zaczerwienionej grudki,
która pęcznieje i wypełnia się ropą oraz twardnieje. Po kilku
dniach pojawia się żółty czop charakterystyczny dla czyraka.
Powstawaniu czyraków sprzyjają choroby min. cukrzyca, choroby
wątroby, nerek, otyłość oraz ogólne wyniszczenie
organizmu(zaburzenie odporności, nieprawidłowe odżywianie i brak
higieny).
Zapobiegawczo u osób ze skłonnością
do powstawania czyraków, wskazana jest odpowiednia niskokaloryczna
dieta bogata w świeże owoce i warzywa. Należy unikać ostrych
przypraw,picia mocnej kawy i herbaty. Bardzo korzystne są produkty
zawierające dużą ilość cynku.
Przy naturalnym leczeniu czyraków
niewielkie zmiany pozostawia się bez leczenia, aż dojdzie do ich
opróżnienia z ropy .Można wypróbować domowy sposób okład z
roztworu wodnego sody ( 1 łyżeczka sody na ½ szklankę ciepłej
wody). Lub przecieranie wacikiem nasączonym w spirytusie lub wodzie
utlenionej chorego miejsca. Nie wolno wyciskać czyraków! Przy
dużych czyrakach wskazana jest pomoc chirurga.
Przy skłonnościach do czyraków
stosowane są leki ziołowe min. gotowy preparat biostymina,
pobudzająca siły obronne organizmu. Czyraki wskazują często na
zanieczyszczenie organizmu toksynami, dlatego zielarze zalecają
picie herbatki z gorzknika kanadyjskiego, jeżówki, łopianu
większego,szczawiu kędzierzawego. W leczeniu miejscowym stosuje
się okłady z cebuli, która działa bakteriobójczo . Pieczona
cebula ma doskonałe właściwości zmiękczające , odkażające i
gojące. Miazgę upieczonej lub gotowanej cebuli owija się gazą i
przykłada się na czyrak na 6 godzin. Czynność powtarza się 2-3
razy w ciągu dnia do ustąpienia zmian. Podobne działanie ma siemię
lniane. Stosuje się je podobnie jak cebulę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz