Zbliża się sezon na grzyby, czas na
grzybobranie również boczniaków. Boczniaki rosną na wyrębach,
ściętych pniach drzew liściastych .Spotyka się je w lasach,
parkach na powalonych , obumarłych drzewach. Najlepsze warunki dla
rozmnażania ich stwarzają taki drzewa jak: brzoza, dąb,buk,
brzoza, topola i wierzba lub niektóre drzewa owocowe jak jabłoń,
orzech Boczniak ostrygowaty jest jednym z najczęściej uprawianych
u nas grzybów pasożytniczych .
Z uwagi na cenne walory smakowe i
odżywcze boczniaki są uprawiane od XIX w.
Boczniaki są bogate w witaminy z grupy
B, PP, składniki mineralne(min:
potas,wapń,sód,magnez,żelazo,fosfor,cynk i białko. B-D-glukan,
kwas foliowy i enzymy.
Owocniki pojawiają się późną
jesienią,po pierwszych przymrozkach)i rosną przez całą zimę.
Tworzą skupienia o dachówkowatym kształcie, najstarsze grzyby
znajdują się na górze, młode wyrastają na dole. Jadalne są
tylko młode boczniaki,po usunięciu niesmacznych , łykowatych
trzonków. Młode boczniaki mają wspaniały smak i wysokie walory
odżywcze. Wyodrębnione z nich białko jest trawione w 70% przez
człowieka, substancja B-D-glukan ma działanie antyrakowe. Zawarte w
nich enzymy obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Boczniaki można długo przechowywać
i dobrze znoszą transport.
Z boczniaków przyrządza się
wyśmienite dania duszone oraz marynaty. Delikatny, jasny susz
boczniaków jest aromatyczny, dodany do wielu potraw podnosi ich
walory smakowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz