Cykoria pochodzi z Belgi, tam po raz
pierwszy rozpoczęto jej uprawę. Jest warzywem zimowym. Pędzone
liście są smaczne i bogate w witaminy min. A,C kwas foliowy,
mangan, który wspomaga układ trawienny,błonnik i beta – karoten.
Cykoria jest cennym warzywem dla
diabetyków, ponieważ zawiera dużo inuliny. Inulina jest słodka w
smaku. Polecana jest osobom chorym na cukrzycę i odchudzającym się
.Jest ona probiotykiem co oznacza , że jest doskonałą pożywką
dla bakterii jelitowych. Wpływa korzystnie na system immunologiczny
i nerwowy jelita, poprawia przepływ krwi przez błonę śluzową
.Zapobiega niedoborom hormonów płciowych .Zawarta w cykorii
inulina, poprzez rozwój bakterii jelitowych uniemożliwia rozwój
komórek rakowych i jednocześnie wzmacnia odporność komórek
jelit. Inulina spełnia ważną rolę w podwyższeniu zawartości
cukru we krwi. Pobudza apetyt i zwiększa wydzielanie enzymów
trawiennych. Ułatwia przyswajanie związków wapnia i żelaza , co
jest korzystne dla osób ,które jedzą mało mięsa .Częste
spożywanie cykorii wspomaga ochronę przed osteoporozą. Podwyższona
przyswajalność wapna jest bardzo cenna dla młodych osób , których
układ kostny jest jeszcze w rozbudowie, również dla dorosłych
,którzy chcą zachować jak najdłużej w dobrym stanie swoje
uzębienie.
Aby podnieść skuteczność
przyswajania składników cykorii( przede wszystkim inuliny) dobrze
jest spożywać produkty mleczne ( np. jogurt ,ser biały).
Cykoria jest dostępna na rynku od
listopada do marca. Kupując ją należy zwrócić uwagę na kolor.
Najlepsze są małe główki w kolorze białym lub kremowym o ściszle
zwiniętych liściach. Cykorię dla podkreślenia jej smaku , można
komponować z sokiem z cytryny, balsamicznym octem lub łączyć z
jabłkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz