sobota, 11 sierpnia 2012

CYKORIA WARZYWO DLA DIABETYKÓW ORAZ W DIECIE ODCHUDZAJĄCEJ

Cykoria pochodzi z Belgi, tam po raz pierwszy rozpoczęto jej uprawę. Jest warzywem zimowym. Pędzone liście są smaczne i bogate w witaminy min. A,C kwas foliowy, mangan, który wspomaga układ trawienny,błonnik i beta – karoten.
Cykoria jest cennym warzywem dla diabetyków, ponieważ zawiera dużo inuliny. Inulina jest słodka w smaku. Polecana jest osobom chorym na cukrzycę i odchudzającym się .Jest ona probiotykiem co oznacza , że jest doskonałą pożywką dla bakterii jelitowych. Wpływa korzystnie na system immunologiczny i nerwowy jelita, poprawia przepływ krwi przez błonę śluzową .Zapobiega niedoborom hormonów płciowych .Zawarta w cykorii inulina, poprzez rozwój bakterii jelitowych uniemożliwia rozwój komórek rakowych i jednocześnie wzmacnia odporność komórek jelit. Inulina spełnia ważną rolę w podwyższeniu zawartości cukru we krwi. Pobudza apetyt i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych. Ułatwia przyswajanie związków wapnia i żelaza , co jest korzystne dla osób ,które jedzą mało mięsa .Częste spożywanie cykorii wspomaga ochronę przed osteoporozą. Podwyższona przyswajalność wapna jest bardzo cenna dla młodych osób , których układ kostny jest jeszcze w rozbudowie, również dla dorosłych ,którzy chcą zachować jak najdłużej w dobrym stanie swoje uzębienie.
Aby podnieść skuteczność przyswajania składników cykorii( przede wszystkim inuliny) dobrze jest spożywać produkty mleczne ( np. jogurt ,ser biały).
Cykoria jest dostępna na rynku od listopada do marca. Kupując ją należy zwrócić uwagę na kolor. Najlepsze są małe główki w kolorze białym lub kremowym o ściszle zwiniętych liściach. Cykorię dla podkreślenia jej smaku , można komponować z sokiem z cytryny, balsamicznym octem lub łączyć z jabłkami

Brak komentarzy: