Czy zupy tuczą? Zupy składają się
głównie z wody , kaloryczne są dodatki jak: wywar mięsny lub z
kości; substancje zaprawowe(zasmażka, śmietana), główne
warzywa,które decydują o smaku zupy (np. kalafiory, brokuły,
pomidory, szczaw, grzyby i inne).Wywar z mięsa lub z kości jest
podstawą zupy decyduje o jej wartościach odżywczych.
Najodpowiedniejszy jest wywar z wołowiny z kością lub mięso z
młodej kury,które zawierają białko, sole mineralne oraz witaminy)
.Wiele zup sporządza się wyłącznie na warzywach, które gotuje
się na małym ogniu. Uwaga mięso i kości wrzuca się do zimnej
wody, natomiast warzywa do gotującej się wody(jarzyny nie stracą
swoich cennych składników odżywczych).
Rodzaje zup:Niezagęszczone
zupy(buliony)gotowane na wywarach mięsno -warzywnych. Podajemy je w
małych ilościach dla pobudzenia apetytu. Zupy zagęszczone np.
kaszą, zacierkami, mąką,żółtkiem, śmietaną , jogurtem(zupy
owocowe)lub zasmażką. Zupy kremy-podaje się je na zimno lub ciepło
z dodatkiem grzanek,serem,czosnkiem. Zupy z kostek bulionowych( z
zagęszczonych ekstraktów z wołowiny , kurczaka, grzybów i
innych). Zupy skondensowane w postaci kostki ,które zawierają
(glutaminian sodu, zioła, cukier ,dużo soli) oraz zupy syntetyczne
w proszku z dodatkiem barwników.
Lecznicze działanie zup; poprawiają
apetyt;dostarczają organizmowi substancji wyciągowych , które
silnie pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych;rosół z kury
łagodzi katar, jest źródłem białka i witamin z grupy B;zupa
cebulowa łagodzi katar, usuwa zmęczenie i skutecznie likwiduje
skutki spożywania w nadmiarze alkoholu; barszcz czerwony zapobiega
anemii i reguluje przemianę materii;zupa pomidorowa jest bogata w
witaminę C i błonnik; zupa fasolowa obniża poziom cholesterolu i
pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi;zupa z soczewicy
dostarcza organizmowi białka, żelaza i błonnika. Walor smakowy zup
podnoszą świeże zioła(liście bazylii,mięty ,estragonu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz