poniedziałek, 24 września 2012

DIETA W OBRZĘKACH

Obrzęki powstają wskutek nagromadzenia się płynów. Zazwyczaj do obrzęków dochodzi w tkankach kończyn dolnych. Zastój płynów może być spowodowany zwolnionym przepływem krwi np. w niewydolności krążenia , chorobach nerek, wątroby , alergii lub na tle głodowym.
Inne przyczyny to: obrzęki mechaniczne (żylaki,miejscowe obrażenia,oparzenia,wylewy podskórne),niedobór witaminy B,niedożywienie, zaburzenia hormonalne u kobiet,stosowanie długotrwałe sterydów.
Przy obrzękach różnego pochodzenia z diety należy wyeliminować sól. Zawarte w soli sód hamuje wydalanie płynów. Należy ograniczać produkty konserwowe; wędzone ryby; gotowe przekąski, zupy w proszku oraz buliony w proszku.
W skłonnościach do zatrzymywania wody dieta powinna być bogata w składniki odżywcze, witaminy , sole mineralne , które mają wpływ na wydalanie wody. Powinno znaleźć się dużo produktów bogatych w potas, który pobudza pracę nerek. Zaleca się: częste jedzenie natki pietruszki;spożywanie selera naciowego;awokado; suszone owoce; melasę;orzechy;mniszek lekarski(wiosenne sałatki z ziela); banany;ziemniaki .Ważne jest picie dużej ilości wody, która pobudza wydalanie płynów (uwaga!przy niewydolności krążenia picie dużej ilości wody jest niewskazane).
Obrzęk kostek,stóp i nóg możemy zmniejszyć poprzez regularne ćwiczenia np. unoszenie nóg w czasie siedzenia. Osoby z tą dolegliwością powinny unikać stania i siedzenia długiego na twardych krzesłach.

Brak komentarzy: