Obrzęki powstają wskutek
nagromadzenia się płynów. Zazwyczaj do obrzęków dochodzi w
tkankach kończyn dolnych. Zastój płynów może być spowodowany
zwolnionym przepływem krwi np. w niewydolności krążenia ,
chorobach nerek, wątroby , alergii lub na tle głodowym.
Inne przyczyny to: obrzęki mechaniczne
(żylaki,miejscowe obrażenia,oparzenia,wylewy podskórne),niedobór
witaminy B,niedożywienie, zaburzenia hormonalne u kobiet,stosowanie
długotrwałe sterydów.
Przy obrzękach różnego pochodzenia z
diety należy wyeliminować sól. Zawarte w soli sód hamuje
wydalanie płynów. Należy ograniczać produkty konserwowe; wędzone
ryby; gotowe przekąski, zupy w proszku oraz buliony w proszku.
W skłonnościach do zatrzymywania wody
dieta powinna być bogata w składniki odżywcze, witaminy , sole
mineralne , które mają wpływ na wydalanie wody. Powinno znaleźć
się dużo produktów bogatych w potas, który pobudza pracę nerek.
Zaleca się: częste jedzenie natki pietruszki;spożywanie selera
naciowego;awokado; suszone owoce; melasę;orzechy;mniszek
lekarski(wiosenne sałatki z ziela); banany;ziemniaki .Ważne jest
picie dużej ilości wody, która pobudza wydalanie płynów
(uwaga!przy niewydolności krążenia picie dużej ilości wody jest
niewskazane).
Obrzęk kostek,stóp i nóg możemy
zmniejszyć poprzez regularne ćwiczenia np. unoszenie nóg w czasie
siedzenia. Osoby z tą dolegliwością powinny unikać stania i
siedzenia długiego na twardych krzesłach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz