Zaćma zwana jest inaczej kataraktą. Polega ona na zmętnieniu soczewki oka i prowadzi do ślepoty. Objawy , które powinny wzbudzić czujność pacjenta: zamazane pole widzenia ;pogorszenie widzenia w jasnym świetle;widzenie podwójne w fazie zaawansowanej mlecznobiałe źrenice. Chorobie nie towarzyszy ból ani przekrwienie oka, często zmiany dotykają tylko jednego oka, dlatego też łatwo zignorować chorobę.
Przyczyny powstawania zaćmy mogą być różne: głównie uważa się że powoduje ją niedobór witaminy B2; zła przemiana cukru mlekowego(laktozy);brak witaminy C i wapnia ; wysoki poziom cukru we krwi oraz leki z grupy sterydów.
W diecie naturalnej zaleca się: spożywania produktów zawierających beta-karoten i witaminę A(wątróbki,szpinaku,jaj, moreli, brokuł); spożywanie produktów bogatych w witaminę E (oliwa z oliwek,awokado,orzechy); jedzenie produktów zawierających witaminę B,( drożdże piwne,pełnoziarniste produkty zbożowe,melasa,groch i fasola); spożywanie owoców zawierających dużą porcję witaminy C (np. kiwi, cytrusy,jagody ,porzeczki); wzbogacenie diety w produkty zawierające wapń ( min. skorupiaki,zielone warzywa liściaste, sardynki w puszkach, orzechy, fasolę, fermentowane napoje mleczne).
Należy ograniczyć :cukry we wszelkiej postaci oraz produkty nabiałowe.
Aby zapobiegać rozwojowi zaćmy obok zalecanej dietą wskazane jest :nie korzystanie z solarium a w słoneczne dni należy wkładać ciemne okulary o szkłach filtrujących promieniowanie UVA i UVB.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz