Zespół niespokojnych nóg jest to
schorzenie, objawy nasilają się z chwilą przyjęcia postawy
siedzącej lub leżącej(spoczynkowej). Pojawia się mrowienie i
cierpnięcie nóg, uczucie pieczenia, ból i wykonywanie
(nieświadomie) gwałtownych ruchów. Ulgę przynosi zmiana pozycji
na chodzenie lub stanie. Najczęściej przyczyną choroby jest
niedobór żelaza, witamin lub soli mineralnych. Pomocne na
wspomniane dolegliwości są: kąpiele na przemian w ciepłej i
zimnej wodzie; stosowane przed snem: regularne spacery i delikatne
masaże; prawidłowe odżywianie.
Dieta w zespole niespokojnych nóg :
-zaleca się spożywanie produktów
bogatych w kwas foliowy,żelazo i witaminę B12 znajdująca się w
produktach(kiełki pszenicy, świeże owoce,mięso kurcząt,zielone
warzywa liściaste,nasiona roślin strączkowych,natka
pietruszki,daktyle);
- jedzenie produktów zawierających
potas;
- spożywanie produktów bogatych w
witaminę E występującą w (oleju szafranowym, oliwie z oliwek, nie
solonym maśle orzechowym i awokado).
Należy ograniczyć : spożywanie soli
we wszelkiej postaci; picie napojów zawierających kofeinę;
spożywanie alkoholu: palenie tytoniu.
Przykładowy przepis stosowany w diecie
niespokojnych nóg:
Sałatka z kiełków pszenicy i
olejem-składniki 20-30 dkg sałaty głowiastej(1-3 główki),porcja
kiełków pszenicy(świeżych lub z puszki),1-2 łyżki oleju
słonecznikowego,sojowego lub oliwy z oliwek, sok z cytryny, cukier i
koperek. Sałatę oczyścić , podzielić na mniejsze kawałki,opłukać
pod bieżącą wodą. Koperek drobno posiekać i razem z kiełkami
dodać do sałaty. Olej wymieszać z małą ilością przegotowanej
wody i cukrem. Polać nim sałatę i całość dokładnie wymieszać.
Podawać do potraw mięsnych, dań rybnych i innych z kasz lub mąki.
Przyczyny zespołu niespokojnych nóg
mogą być oznaką poważniejszych schorzeń jak: (anemii,
epilepsji,uszkodzenia rdzenia kręgowego lub chorób układu
nerwowego), w takich przypadkach potrzebna jest pomoc lekarza i
przygotowanie odpowiedniej diety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz