sobota, 29 września 2012

AETRETYZM – DIETA

Artretyzm to zapalenie stawów,spowodowane procesem zapalnym lub następstwem zużycia się stawów (starzenia się) .Do najczęściej występujących schorzeń stawów należą:  osteoartretyzm ; skaza moczanowa (dna); reumatoidalne zapalenie stawów; toczeń oraz zesztywniałe zapalenie stawów kręgosłupa. W leczeniu wszystkich postaci artretyzmu ważne jest utrzymanie ruchomości stawów oraz ważne znaczenie ma odpowiednie odżywianie się.
Przy diecie w artretyzmie zaleca się następujące składniki zawarte w określonych produktach:
kwasy tłuszczowe omega-3(zawiera łosoś, makrela, śledzie, pstrągi,małże i inne skorupiaki);witamina A i beta- karoten (zawiera marchew, brokuły,morele,melony i słodkie ziemniaki);witamin E(zawiera awokado,świeże orzechy,szparagi,nasiona słonecznika i oliwa z oliwek);witaminy z grupy B ( zawiera białe mięso,pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja i drożdże piwne);witamina C (zawierają owoce kiwi, brukselka i kapusta);witamina D (zawierają konserwy rybne) .Spożywanie właściwych produktów ma działanie osłaniające i odżywcze na stawy. Duży nacisk należy położyć na spożywanie : pełnego ziarna, gotowanych na parze warzyw, ryb, drobiu z hodowli ekologicznej, produktów z kwaśnego mleka jak kefir i jogurt. Przy artretyzmie wskazana jest dieta wegetariańska , w której występuje kwasy tłuszczowe omega-3 (soi,tofu). Jako środek przeciwzapalny skuteczne w artretyzmie : imbir,kurkum i olej z wiesiołka oraz czosnek.
Przy skazie moczanowej(dna) zaleca się dietę bogatą w węglowodany(pieczywo,kasze,potrawy mączne,warzywa surowe i gotowane, owoce , miód, dżemy i marmolady), które pomagają w wydalaniu moczu. Obok węglowodanów zaleca się składniki pokarmowe bogate w białko(ser twarogowy chudy,mleko i napoje mleczne,chude gotowane mięsa,drób i niektóre ryby). W dnie należy ograniczyć : słodycze,alkohol , produkty z kofeiną, grzyby,produkty konserwowe, mięso (dziczyznę, pieczeń wołową ,steki) ograniczać sól.

Brak komentarzy: