wtorek, 2 października 2012

GRYKA ZWYCZAJNA – WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE

Gryka zwyczajna jest rośliną jednoroczną z rodziny rdestowatych. Roślina pochodzi z Azji, do Europy sprowadzili Tatarzy w średniowieczu. Wbrew powszechnej opinii gryka zwyczajna nie jest zbożem. Owoc gryki to trójgraniasty,brunatny lub z nalotem srebrzystym orzeszek okryty łuską.
Orzeszki gryki po zmieleniu i przesianiu przerabia się na grubą kaszę oraz ciemną mąkę, która służy do przygotowania dań bezglutenowych. Mąka ta nie nadaje się do wypieków ale można używać ją jako środka zagęszczającego do sosów.
Surowcem wykorzystywanym w naturalnym lecznictwie jest ziele zbierane na początku kwitnienia rośliny oraz owoce. Zawierają one takie składniki odżywcze jak: woda, białko, skrobia,cukry, tłuszcze, kwasy organiczne,flawonoidy, składniki mineralne(wapń, żelazo,miedź, fosfor, cynk, bor, jod,nikiel, kobalt0 i witaminy (B1,B2,PP).
Zastosowanie gryki zwyczajnej w leczeniu naturalnym:
kasza gryczana dostarcza organizmowi wiele niezbędnych składników mineralnych;poprawia stan nerek;pobudza wydzielanie moczu, działa oczyszczająco na organizm .Ze względu na zawartość błonnika jest zalecana osobom cierpiącym na zaparcia. Polecana jest osobom w diecie bezglutenowej. Gryka wzmacnia układ krwionośny, reguluje krwawienia miesiączkowe,obniża ciśnienie krwi, uszczelnia włosowate naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca,leczy reumatyzm, miażdżycę i wiele dolegliwości osób starszych. Zapobiega utlenianiu się witaminy C w organizmie, która jest niezbędna w organizmie.

Brak komentarzy: