Gryka zwyczajna jest rośliną
jednoroczną z rodziny rdestowatych. Roślina pochodzi z Azji, do
Europy sprowadzili Tatarzy w średniowieczu. Wbrew powszechnej opinii
gryka zwyczajna nie jest zbożem. Owoc gryki to
trójgraniasty,brunatny lub z nalotem srebrzystym orzeszek okryty
łuską.
Orzeszki gryki po zmieleniu i
przesianiu przerabia się na grubą kaszę oraz ciemną mąkę, która
służy do przygotowania dań bezglutenowych. Mąka ta nie nadaje się
do wypieków ale można używać ją jako środka zagęszczającego
do sosów.
Surowcem wykorzystywanym w naturalnym
lecznictwie jest ziele zbierane na początku kwitnienia rośliny oraz
owoce. Zawierają one takie składniki odżywcze jak: woda, białko,
skrobia,cukry, tłuszcze, kwasy organiczne,flawonoidy, składniki
mineralne(wapń, żelazo,miedź, fosfor, cynk, bor, jod,nikiel,
kobalt0 i witaminy (B1,B2,PP).
Zastosowanie gryki zwyczajnej w
leczeniu naturalnym:
kasza gryczana dostarcza organizmowi
wiele niezbędnych składników mineralnych;poprawia stan
nerek;pobudza wydzielanie moczu, działa oczyszczająco na organizm
.Ze względu na zawartość błonnika jest zalecana osobom cierpiącym
na zaparcia. Polecana jest osobom w diecie bezglutenowej. Gryka
wzmacnia układ krwionośny, reguluje krwawienia miesiączkowe,obniża
ciśnienie krwi, uszczelnia włosowate naczynia krwionośne,
zapobiega zawałowi serca,leczy reumatyzm, miażdżycę i wiele
dolegliwości osób starszych. Zapobiega utlenianiu się witaminy C w
organizmie, która jest niezbędna w organizmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz