Marzanka wonna to bylina rosnąca w
cienistych lasach liściastych . Do celów leczniczych używa się
ziele marzanki, które wiele wartościowych składników jak:
glikozydy, flawonoidy, garbniki, gorycze i sole mineralne. Z marzanki
zebranej wczesną wiosną sporządza się napój wzmacniający i
zarazem oczyszczający, który doskonale poprawia nastrój na bazie
lekkich alkoholi. Herbatki z marzanny są przydatne dla osób
unikających napojów kofeinowych.
Zastosowanie marzanny wonnej w leczeniu
schorzeń: przetwory z ziela wykazują działanie rozkurczowe(na
ścianki naczyń krwionośnych),poprawiają krążenie krwi, leczą
zastoje żylne, żylaki nóg, hemoroidy, zaburzenia miesiączkowania.
Marzanna uspokaja,pomaga w nerwicy wegetatywnej,depresji, histerii i
bezsenności. Ziele wykazuje działanie moczopędne,pomagają w
skurczach drug moczowych,ma korzystny wpływ na przemianę
materii,zaburzenia jelit, kamicę żółciową i moczową, żółtaczkę.
Wywiera korzystny wpływ na naczynia limfatyczne i chłonki. Nalewka
z suszonych liści łagodzi bóle brzucha.
Zewnętrznie ziele marzanny wonnej
stosuje się do dezynfekcji. Okłady z naparu zaleca się w urazach,
owrzodzeniach, trudno gojących się ranach. Okłady ze świeżych
liści ziela pomagają w bólach głowy oraz owrzodzeniach ,
wypryskach i innych schorzeniach skórnych.
Uwaga! Ziele macierzanki stosowane w
dużych dawkach zmniejsza krzepliwość krwi, uszkadza wątrobę,
wywołuje nudności, mdłości i bóle głowy. Z tego powodu
zabronione jest aromatyzowanie marzaną produktów spożywczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz