Rokitnik zwyczajny należy do grupy
zdrowej żywności, która ma zastosowanie w leczeniu naturalnym.
Owoce rokitnika są koliste , pomarańczowe lub złocistożółte ,
osadzone na krótkiej szypułce, zawierające gładką pestkę z
podłużną bruzdą. Zawierają witaminy (przede wszystkim z grupy
A,B,C,E i F),ponadto zawierają tłuszcz,cukry, kwasy organiczne,
garbniki i składniki mineralne(bor, mangan,żelazo).
W lecznictwie naturalnym stosuje się
suszone owoce, olej oraz ekstrakt olejowy z tej rośliny. Zawarta w
rokitniku witamina C nie ulega zniszczeniu w procesie gotowania lub
suszenia. Mięsiste jagody zbiera się zimą, gdy stracą
charakterystyczną goryczkę. Można je spożywać surowe lub robić
z nich przetwory(konfitury, kisiele,galaretki), nadają się do
wyrobu domowych nalewek,likierów,win .Dobrze konserwują się w
cukrze i zamrażają się .Sok z rokitnika dodaje się do herbat i
napoi mlecznych.
Owoce rokitnika wykazują działanie
witaminizujące, przeciwbólowe, oczyszczające, regenerujące i
wzmacniające. Zwalczają wirusy i bakterie, leczą awitaminozę
A,stany zapalne,chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
przewlekłe biegunki, pobudza apetyt. Owoc rokitnik zapobiega
krwawienia wewnętrzne, uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych,
przetwory z owocu są pomocne w reumatyzmie .Sok z rokitnika wzmacnia
organizm , podnosi sprawność fizyczną,usuwa zmęczenie,likwiduje
migrenowe bóle głowy ,działa profilaktycznie przeciw grypie.
Sok z pomarańczowych pestkowców
likwiduje dolegliwości skórne. Ekstrakt olejowy z owoców leczy
stany zapalne skóry i błon
śluzowych,oparzenia,odmrożenia,odleżyny,trudno gojące się
rany,owrzodzenia,porażenia skórne (promieniowaniem radioaktywnym) ,
gruźlice skóry i egzemę. Leczy się stany zapalne
pochwy,nadżerki,schorzenia oczu. Odwar z owoców rokitnika poprawia
stan skóry i zapobiega łysieniu.
W Polsce rokitnik zwyczajny rośnie w
stanie naturalnym na piaszczystych nadmorskich urwiskach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz