sobota, 6 października 2012

TYKWA POSPOLITA JEJ ZASTOSOWANIE W KUCHNI I W LECZNICTWIE

Tykwa pospolita(inaczej kalebasa) pochodzi z grupy dyniowatej. Uprawiana jest w gorącym klimacie. Tykwa posiada oryginalny zapach ,przypominający piżmo. Ma oryginalny kształt butelkowy lub gruszkowaty. Młode ,małe okazy tykwy są jadalne,zawierają gąbczasty i soczysty miąższ o delikatnym, przyjemnym i kremowym smaku. Ze smacznego miąższu przyrządza się farsze do mięsa, podobnie jak cukinie. Miąższ z tykwy dodaje się do zup,sosów,gulaszów,dań mięsnych i rybnych,pasztetów i sałatek. Przygotowuje się z nich wyśmienite marynaty,farsze i nadzienia do ciast. Oprócz owoców w kuchni wykorzystuje się młode liści i pędy tykwy,które po ugotowaniu podaje się do dań mięsnych i warzywnych. Starte i suszone nasiona służą za przyprawę do zup. Skórka owocu pokrojona w cieniutkie plasterki jest również doskonałą przyprawą do gotowanych potraw. Owoce tykwy można przechowywać długo z uwagi na grubą skórę, która zachowuje wilgoć.
W leczeniu naturalnym tykwa inaczej nazywana kalebasą, w postaci preparatów wykazuje działanie przeciwrobacze , przeczyszczające . Są stosowane w chorobach układu moczowego, wykazuje działanie moczopędne. Usuwają z organizmu trucizny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, likwidują schorzenia układu pokarmowego, bóle brzucha,nieżyty żołądka,wzdęcia,zaparcia i niestrawność. Mają zastosowanie w diecie przeciwnowotworowej. Regenerują organizm wzbogacają go o składniki odżywcze.
Preparaty z tykwy leczą schorzenia dermatologiczne,oczyszczają skórę,łagodzą podrażnienia, uszkodzenia i przebarwienia skóry.

Brak komentarzy: