Tykwa pospolita(inaczej kalebasa)
pochodzi z grupy dyniowatej. Uprawiana jest w gorącym klimacie.
Tykwa posiada oryginalny zapach ,przypominający piżmo. Ma
oryginalny kształt butelkowy lub gruszkowaty. Młode ,małe okazy
tykwy są jadalne,zawierają gąbczasty i soczysty miąższ o
delikatnym, przyjemnym i kremowym smaku. Ze smacznego miąższu
przyrządza się farsze do mięsa, podobnie jak cukinie. Miąższ z
tykwy dodaje się do zup,sosów,gulaszów,dań mięsnych i
rybnych,pasztetów i sałatek. Przygotowuje się z nich wyśmienite
marynaty,farsze i nadzienia do ciast. Oprócz owoców w kuchni
wykorzystuje się młode liści i pędy tykwy,które po ugotowaniu
podaje się do dań mięsnych i warzywnych. Starte i suszone nasiona
służą za przyprawę do zup. Skórka owocu pokrojona w cieniutkie
plasterki jest również doskonałą przyprawą do gotowanych
potraw. Owoce tykwy można przechowywać długo z uwagi na grubą
skórę, która zachowuje wilgoć.
W leczeniu naturalnym tykwa inaczej
nazywana kalebasą, w postaci preparatów wykazuje działanie
przeciwrobacze , przeczyszczające . Są stosowane w chorobach układu
moczowego, wykazuje działanie moczopędne. Usuwają z organizmu
trucizny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, likwidują
schorzenia układu pokarmowego, bóle brzucha,nieżyty
żołądka,wzdęcia,zaparcia i niestrawność. Mają zastosowanie w
diecie przeciwnowotworowej. Regenerują organizm wzbogacają go o
składniki odżywcze.
Preparaty z tykwy leczą schorzenia
dermatologiczne,oczyszczają skórę,łagodzą podrażnienia,
uszkodzenia i przebarwienia skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz