Witamina C (kwas askorbinowy)bierze
udział w licznych procesach przebiegających w organizmie ludzkim.
Uczestniczy w produkcji kolagenu, czyli białka, z którego powstaje
tkanka łączna. Łączy komórki, wzmacniając organizm, wzmacnia
mechanizmy obronne skóry,przyśpiesza naturalny proces złuszczania
naskórka. W połączeniu z witaminą A łagodzi objawy starzenia.
Witamina C jest niezbędna w przemianie metabolicznej. Kwas
askorbinowy łatwo się wchłania a nadmiar jego jest wydalany. Brak
jego może powodować uboczne skutki w organizmie jak: krwawienie z
dziąseł,szkorbut, osłabienie organizmu, spadek odporności,obrzęk
i bóle stawów, krwotok z nosa,próchnica zębów, brak apetytu,
anemie, kłopoty z trawieniem,wypadanie włosów, kłopoty z gojeniem
się ran oraz zrastania się złamanych kości. Przewlekły niedobór
witaminy sprzyja rozwojowi miażdżycy.
Witamina C jest cenna w profilaktyce
wielu chorób cywilizacyjnych min. w diecie antyrakowej. Kwas
askorbinowy wpływa na rozwój chrząstki i zębów, wzmacnia
odporność naczyń krwionośnych, odtruwa organizm, obniża poziom
cholesterolu,wpływa na wzrost i rozwój komórek, utrudnia
przenikanie do nich wirusów. Witamina C ma zastosowanie w
okulistyce, występuje w kroplach do leczenia powierzchownych
uszkodzeń rogówki i starczego zmęczenia soczewki.
Uosób palących lub nadużywających
alkohol,narażonych na stres, przebywających w warunkach szkodliwych
dla zdrowia, diabetyków i chorych na nadciśnienie tętnice
zapotrzebowanie na witaminę C jest znacznie większe. Zimą i wiosną
,zaleca się dietę wzbogaconą o witaminę C uzupełnioną
preparatami kwasu askorbinowego.
Witamina rozpuszcza się w wodzie,
potrawy nie należy gotować długo. Warzywa przechowywać w niskich
temperaturach. Źródłem kwasu askorbinowego są warzywa kapustne
oraz owoce jagodowe, cytrusy Występuje w
kalafiorach,kapuście(zwłaszcza w kiszonej), kiszonych
ogórkach,ziemniakach, owocach dzikiej róży, jabłkach, cytrynie,
pigwie..Bardzo dużo witaminy C zawiera natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz