piątek, 14 września 2012

WARTOŚCI ODŻYWCZE JAJ

Jaja są niezastąpionym produktem w każdej kuchni.
Jaja zawierają wiele składników odżywczych, ważnych w naturalnej diecie. Zawiera one niewiele witaminy C ale zawiera pozostałe witaminy : A, E, D,F ,K oraz z grupy B . Jaja są doskonałym źródłem witaminy B12 , która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Ponadto jaja zawierają fosfor,wapń, siarkę, magnez, potas, cynk, sód, mangan, miedź,chlor, jod, fluor,żelazo i przyswajalny tłuszcz .Żółtko zawiera więcej tych składników niż białko ale zawiera również dużo cholesterolu. Jajka zawierają cholinę i lecytynę, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Jaja kurze są mało kaloryczne i przyswajalne przez organizm. Dwa jaja spożyte w ciągu dnia pokrywają 50% dziennego zapotrzebowania na białko. Dietetycy zalecają spożywanie 3-4 jajek tygodniowo u osób dorosłych .
Jajka przepiórcze, znacznie mniejsze, mają podobne składniki co jaja kurze. Zaletą ich jest to że są mniej alergizujące, dlatego poleca się je dzieciom.
Skorupki jaj kurzych bywają często zanieczyszczone. Wśród licznych drobnoustrojów mogą znajdować się bakterie salmonelli, dlatego jaja przed użyciem należy dokładnie umyć.
Kupujemy jaja świeże ,czyste i nie popękane , na okres około dwóch tygodni. Gotuje się jaja na twardo tygodniowe,łatwiej obrać że skorupki. Świeżość jaj możemy sprawdzić przez zanurzenie w naczyniu z wodą -świeże leży na dnie,tygodniowe uniesie się jednym końcem do góry,a nieświeże wypłynie na górę. Jaja wyjęte z lodówki przed gotowaniem, należy trochę ogrzać. Jaja są produktem nietrwałym, należy przechowywać w chłodnym miejscu (w lodówce) najlepiej w oddzielnych przegródkach.

Brak komentarzy: