Jaja są niezastąpionym produktem w
każdej kuchni.
Jaja zawierają wiele składników
odżywczych, ważnych w naturalnej diecie. Zawiera one niewiele
witaminy C ale zawiera pozostałe witaminy : A, E, D,F ,K oraz z
grupy B . Jaja są doskonałym źródłem witaminy B12 , która jest
niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Ponadto
jaja zawierają fosfor,wapń, siarkę, magnez, potas, cynk, sód,
mangan, miedź,chlor, jod, fluor,żelazo i przyswajalny tłuszcz
.Żółtko zawiera więcej tych składników niż białko ale zawiera
również dużo cholesterolu. Jajka zawierają cholinę i lecytynę,
które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ściankach
naczyń krwionośnych. Jaja kurze są mało kaloryczne i
przyswajalne przez organizm. Dwa jaja spożyte w ciągu dnia
pokrywają 50% dziennego zapotrzebowania na białko. Dietetycy
zalecają spożywanie 3-4 jajek tygodniowo u osób dorosłych .
Jajka przepiórcze, znacznie mniejsze,
mają podobne składniki co jaja kurze. Zaletą ich jest to że są
mniej alergizujące, dlatego poleca się je dzieciom.
Skorupki jaj kurzych bywają często
zanieczyszczone. Wśród licznych drobnoustrojów mogą znajdować
się bakterie salmonelli, dlatego jaja przed użyciem należy
dokładnie umyć.
Kupujemy jaja świeże ,czyste i nie
popękane , na okres około dwóch tygodni. Gotuje się jaja na
twardo tygodniowe,łatwiej obrać że skorupki. Świeżość jaj
możemy sprawdzić przez zanurzenie w naczyniu z wodą -świeże leży
na dnie,tygodniowe uniesie się jednym końcem do góry,a nieświeże
wypłynie na górę. Jaja wyjęte z lodówki przed gotowaniem, należy
trochę ogrzać. Jaja są produktem nietrwałym, należy przechowywać
w chłodnym miejscu (w lodówce) najlepiej w oddzielnych
przegródkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz