sobota, 15 września 2012

WINO A ZDROWIE

Wino znane jest od tysięcy lat. Winorośle były uprawiane w starożytności. Współcześnie jest ulubionym trunkiem Francuzów, Włochów i Hiszpanów. Wino jest napojem alkoholowym, zawiera od 5,5 do 14% alkoholu, powstałego w wyniku fermentacji soku winogronowego(wina gronowe) lub innych owoców (wina owocowe). Niektóre wina wzmacnia się spirytusem gronowym. Szampany i wina musujące zawierają dwutlenek węgla, który po otwarciu butelki wywołuje charakterystyczny pienienie się. Znane są wina deserowe(półsłodkie,słodkie, bardzo słodkie), wina białe, czerwone, różowe, wino może być słodkie lub wytrawne. W Polsce popularne są wina domowe , produkowane np.:z porzeczki i wiśni.
Wino spożywane do posiłków przyśpiesza trawienie i rozpuszcza tłuszcze zawarte w pożywieniu. Wino obok alkoholu zawiera substancje barwnikowe oraz sole mineralne: żelazo, fluor, magnez. Wino czerwone ma właściwości bakteriobójcze a pite z umiarem , korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Zawiera składniki, które zapobiegają sklejaniu się płytek krwi i hamują niebezpieczeństwo powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. W białym winie tych składników jest mniej. Wino nie podaje się dzieciom i osobom chorym na reumatyzm oraz alergikom. Jak każdy alkohol,pity bez umiaru może spowodować ,uszkodzenie mózgu i wątroby.
Wino przechowuje się w ciemnych butelkach lub zawinięte w papier, gdyż źle na nie działa słońce i światło.

Brak komentarzy: