Wino znane jest od tysięcy lat.
Winorośle były uprawiane w starożytności. Współcześnie jest
ulubionym trunkiem Francuzów, Włochów i Hiszpanów. Wino jest
napojem alkoholowym, zawiera od 5,5 do 14% alkoholu, powstałego w
wyniku fermentacji soku winogronowego(wina gronowe) lub innych owoców
(wina owocowe). Niektóre wina wzmacnia się spirytusem gronowym.
Szampany i wina musujące zawierają dwutlenek węgla, który po
otwarciu butelki wywołuje charakterystyczny pienienie się. Znane są
wina deserowe(półsłodkie,słodkie, bardzo słodkie), wina białe,
czerwone, różowe, wino może być słodkie lub wytrawne. W Polsce
popularne są wina domowe , produkowane np.:z porzeczki i wiśni.
Wino spożywane do posiłków
przyśpiesza trawienie i rozpuszcza tłuszcze zawarte w pożywieniu.
Wino obok alkoholu zawiera substancje barwnikowe oraz sole mineralne:
żelazo, fluor, magnez. Wino czerwone ma właściwości
bakteriobójcze a pite z umiarem , korzystnie wpływa na układ
sercowo-naczyniowy. Zawiera składniki, które zapobiegają sklejaniu
się płytek krwi i hamują niebezpieczeństwo powstawania zakrzepów
w naczyniach krwionośnych. W białym winie tych składników jest
mniej. Wino nie podaje się dzieciom i osobom chorym na reumatyzm
oraz alergikom. Jak każdy alkohol,pity bez umiaru może spowodować
,uszkodzenie mózgu i wątroby.
Wino przechowuje się w ciemnych
butelkach lub zawinięte w papier, gdyż źle na nie działa słońce
i światło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz