poniedziałek, 17 września 2012

DIETA W OSTEOPOROZIE

Osteoporoza to choroba kości, prowadząca do zmniejszenia masy kostnej. Często przebiega bezobjawowo , do momentu gdy koście stają się słabe i niewielkie obrażenie prowadzi do złamania.
W zaawansowanym stadium choroby dochodzi do uszkodzenia kręgosłupa np.: przy małym ruch lub kaszlnięciu. Osteoporoza dotyka częściej kobiety. Przyczyną choroby mogą być: zmiany hormonalne( np.:niedobór estrogenów lub androgenów) , zmniejszona aktywność fizyczna, mała ilość wapnia w pożywieniu oraz zaburzenie w przyswajaniu substancji odżywczych.
Odpowiednia dieta jest najlepszą ochroną przed osteoporozą.
Zaleca się - nisko-tłuszczowe produkty mleczne;świeże tłuste ryby np. sardynki, łosoś zawierają one dużo witaminy D i wapnia; produkty zawierające kwas mlekowy np. jogurt, kefir, maślankę;
owoce cytrusowe i wszystkie ciemne jagody bogate w bioflawonoidy ; owoce zawierające bor i witaminę K ; soki z surowych warzyw np. marchwi,rzepy,pietruszki, rzepy i selera, marchwi i buraków, marchwi i ogórka ; zielone warzywa liściaste, bogate w wapń i magnez; kwaszoną kapustę i ogórki,drób i wątróbkę oraz włączenie do diety dużą ilość pełnego ziarna(owsa bogatego w wapń, kaszy gryczanej, prosa ,żyta, brązowego ryżu i jęczmieniu. Fasola zawiera dużo wapna niezbędnego do odbudowy kośćca.
Natomiast należy ograniczyć – czerwone mięso i wszystkie inne nie pochodzące z hodowli ekologicznej;spożywanie soli,produktów zawierających dużo sodu(np. sos sojowy,zupa miso);kawę,herbatę czekoladę,cukier (po za syropem ryżowym i słodem jęczmienia);pszenicę,która wytwarza śluz będący źródłem alergii pokarmowych.

Brak komentarzy: