Osteoporoza to choroba kości,
prowadząca do zmniejszenia masy kostnej. Często przebiega
bezobjawowo , do momentu gdy koście stają się słabe i niewielkie
obrażenie prowadzi do złamania.
W zaawansowanym stadium choroby
dochodzi do uszkodzenia kręgosłupa np.: przy małym ruch lub
kaszlnięciu. Osteoporoza dotyka częściej kobiety. Przyczyną
choroby mogą być: zmiany hormonalne( np.:niedobór estrogenów
lub androgenów) , zmniejszona aktywność fizyczna, mała ilość
wapnia w pożywieniu oraz zaburzenie w przyswajaniu substancji
odżywczych.
Odpowiednia dieta jest najlepszą
ochroną przed osteoporozą.
Zaleca się - nisko-tłuszczowe
produkty mleczne;świeże tłuste ryby np. sardynki, łosoś
zawierają one dużo witaminy D i wapnia; produkty zawierające kwas
mlekowy np. jogurt, kefir, maślankę;
owoce cytrusowe i wszystkie ciemne
jagody bogate w bioflawonoidy ; owoce zawierające bor i witaminę K
; soki z surowych warzyw np. marchwi,rzepy,pietruszki, rzepy i
selera, marchwi i buraków, marchwi i ogórka ; zielone warzywa
liściaste, bogate w wapń i magnez; kwaszoną kapustę i ogórki,drób
i wątróbkę oraz włączenie do diety dużą ilość pełnego
ziarna(owsa bogatego w wapń, kaszy gryczanej, prosa ,żyta,
brązowego ryżu i jęczmieniu. Fasola zawiera dużo wapna
niezbędnego do odbudowy kośćca.
Natomiast należy ograniczyć –
czerwone mięso i wszystkie inne nie pochodzące z hodowli
ekologicznej;spożywanie soli,produktów zawierających dużo
sodu(np. sos sojowy,zupa miso);kawę,herbatę czekoladę,cukier (po
za syropem ryżowym i słodem jęczmienia);pszenicę,która wytwarza
śluz będący źródłem alergii pokarmowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz