Kalarepa jest niedocenionym warzywem.
Kalarepa bywa biała lub fioletowa. Obok kulistego korzenia, jadalne
są również listki warzywa. Młode liście kalarepy są smaczne
oraz bardzo wartościowe. Częściej jemy chrupiącą bulwę
kalarepki. Na surówki , sałatki najlepsza jest młoda kalarepka.
Jej lekko słodkawy smak doskonale komponuje się z innymi warzywami
; z jabłkiem, marchewką i rzodkiewką. Kalarepkę można jeść na
surowo, zapiekać faszerowaną podobnie jak młodą kapustę.
Świeżymi listkami kalarepki możemy udekorować surówkę lub danie
główne .W liściach znajduje się dużo mikroelementów min.
potas,magnez, żelazo,wapń,sód, miedź , liczne utleniacze oraz
witaminy B1 ,B2, B6 .
Kalarepa obok właściwości odżywczych
ma zastosowanie w leczeniu naturalnym. Z uwagi na niską kaloryczność
może być stosowana w diecie dla osób odchudzających się.
Kalarepa zawiera dużo witaminy C, chroni inne witaminy przed
zniszczeniem, wzmacnia odporność organizmu, pomaga w przyswajaniu
żelaza. Kalarepka należy do warzyw , które nie powodują alergii,
mogą spożywać ją dzieci i dorośli. To warzywo jest polecane w
zapobieganiu miażdżycy i dla osób z podwyższonym ciśnieniem
krwi. Przyśpiesza przemianę materii i usprawnia działanie
pęcherzyka żółciowego.
Uwaga chorzy na dolegliwości
pokarmowe, powinny ograniczać spożywać kalarepki, gdyż ma
działanie drażniące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz