sobota, 8 grudnia 2012

KALAREPA ZDROWIE Z NATURY

Kalarepa jest niedocenionym warzywem. Kalarepa bywa biała lub fioletowa. Obok kulistego korzenia, jadalne są również listki warzywa. Młode liście kalarepy są smaczne oraz bardzo wartościowe. Częściej jemy chrupiącą bulwę kalarepki. Na surówki , sałatki najlepsza jest młoda kalarepka. Jej lekko słodkawy smak doskonale komponuje się z innymi warzywami ; z jabłkiem, marchewką i rzodkiewką. Kalarepkę można jeść na surowo, zapiekać faszerowaną podobnie jak młodą kapustę. Świeżymi listkami kalarepki możemy udekorować surówkę lub danie główne .W liściach znajduje się dużo mikroelementów min. potas,magnez, żelazo,wapń,sód, miedź , liczne utleniacze oraz witaminy B1 ,B2, B6 .
Kalarepa obok właściwości odżywczych ma zastosowanie w leczeniu naturalnym. Z uwagi na niską kaloryczność może być stosowana w diecie dla osób odchudzających się. Kalarepa zawiera dużo witaminy C, chroni inne witaminy przed zniszczeniem, wzmacnia odporność organizmu, pomaga w przyswajaniu żelaza. Kalarepka należy do warzyw , które nie powodują alergii, mogą spożywać ją dzieci i dorośli. To warzywo jest polecane w zapobieganiu miażdżycy i dla osób z podwyższonym ciśnieniem krwi. Przyśpiesza przemianę materii i usprawnia działanie pęcherzyka żółciowego.
Uwaga chorzy na dolegliwości pokarmowe, powinny ograniczać spożywać kalarepki, gdyż ma działanie drażniące.

Brak komentarzy: