sobota, 8 grudnia 2012

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE OWOCÓW LEŚNYCH

Owoce leśne bogate są w tzw ciała czynne (substancje lecznicze), do nich zalicza się witaminy,składniki mineralne,kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne i inne .Ogólnie spożywanie owoców pobudza apetyt, przyśpiesza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy trawienne. Niektóre owoce np. czernice, zawierają znaczną ilość garbników, które mogą wpływać niekorzystnie na proces trawienny. Przetwory z tych jagód nie są wskazane przy obstrukcji,natomiast działają łagodnie w przypadku biegunki. Czasami u dzieci lub osób w podeszłym wieku, po spożyciu nadmiernej ilości owoców, następuje podrażnienie wynikające z nie dokładnego przeżucia owoców. Owoce leśne korzystne są dla osób otyłych, wypełniają przewód pokarmowy, hamując apetyt. Jagoda czernica z powodu niskiej zawartości cukru, może być spożywana przez diabetyków. Wiele z owoców leśnych są uznane i szeroko stosowane jako środki napotne, moczopędne,odkażające drogi oddechowe (np. czernina,maliny,jeżyny).
Owoce leśne są słusznie nazywane jako zdrowa żywność. Mają zastosowanie lecznicze w wielu chorobach. Stosowane są również przy niedokrwistości, działają bakteriobójczo w chorobach zakaźnych oraz regenerują organizm po chorobach..Owoce leśne zalecane są kobietom w ciąży i w okresie karmienia. Są ważnym składnikiem wielu diet leczniczych i zapobiegawczych. Są ulubionym przysmakiem dla dzieci i dorosłych. Owoce leśne są wysoko cenione , zarówno jako znakomite owoc deserowy,jak i surowiec do przetwórstwa przemysłowego i domowego.

Brak komentarzy: