Owoce leśne bogate są w tzw ciała
czynne (substancje lecznicze), do nich zalicza się
witaminy,składniki mineralne,kwasy organiczne, garbniki, olejki
eteryczne i inne .Ogólnie spożywanie owoców pobudza apetyt,
przyśpiesza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy
trawienne. Niektóre owoce np. czernice, zawierają znaczną ilość
garbników, które mogą wpływać niekorzystnie na proces trawienny.
Przetwory z tych jagód nie są wskazane przy obstrukcji,natomiast
działają łagodnie w przypadku biegunki. Czasami u dzieci lub osób
w podeszłym wieku, po spożyciu nadmiernej ilości owoców,
następuje podrażnienie wynikające z nie dokładnego przeżucia
owoców. Owoce leśne korzystne są dla osób otyłych, wypełniają
przewód pokarmowy, hamując apetyt. Jagoda czernica z powodu niskiej
zawartości cukru, może być spożywana przez diabetyków. Wiele z
owoców leśnych są uznane i szeroko stosowane jako środki napotne,
moczopędne,odkażające drogi oddechowe (np.
czernina,maliny,jeżyny).
Owoce leśne są słusznie nazywane
jako zdrowa żywność. Mają zastosowanie lecznicze w wielu
chorobach. Stosowane są również przy niedokrwistości, działają
bakteriobójczo w chorobach zakaźnych oraz regenerują organizm po
chorobach..Owoce leśne zalecane są kobietom w ciąży i w okresie
karmienia. Są ważnym składnikiem wielu diet leczniczych i
zapobiegawczych. Są ulubionym przysmakiem dla dzieci i dorosłych.
Owoce leśne są wysoko cenione , zarówno jako znakomite owoc
deserowy,jak i surowiec do przetwórstwa przemysłowego i domowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz