Korzeń chrzanu pospolitego zawiera
bakteriobójcze i grzybobójcze fitoncydy, gorczyczny olejek
eteryczny z zawartością siarki, flawonoidy, enzymy, cukry, białka
, aminokwasy witaminy(prowitaminę A, B,C i E) , sole mineralne
min.(wapń, żelazo, fosfor i potas).
Utarty chrzan ma duże znaczenie
dietetyczne, ułatwia trawienie białka zwierzęcego,ułatwia
przyswajanie pokarmów i pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz
usprawnia całą przemianę materii. Z uwagi na właściwości
bakteriobójcze, chrzan działa zabójczo na niektóre bakterie min.
skutecznie odkaża górne .Pomocny jest w reumatyzmie, w bólach
korzonków nerwowych i innych nerwobólach , dzięki jego
właściwościom rozgrzewającym. Ponadto dostarcza on organizmowi
naturalne witaminy , przede wszystkim kwas askorbinowy( witamina C).
Skutecznie likwiduje krwawienie dziąseł..
Przetwory lecznicze z chrzanu mają
właściwości lecznicze:
Okład z miazgi-utarty chrzan
przykładamy na chore miejsce, przykrywamy ceratką, okład pozostaje
do momentu silnego pieczenia, wówczas zdejmujemy i wycieramy skórę
do sucha, smarując cienką warstwą wazeliny;
Syrop chrzanowy-około 100g świeżego
utartego chrzanu mieszamy z ½ szklanki przegotowanej wody.
Pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Następnie wyciskamy przez
płótno i dodajemy 100g miodu. Uzyskany syrop pijemy 3 razy
dziennie po łyżce stołowej(dzieci jedną łyżeczkę od herbaty)
przy kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych;
Wino chrzanowe- 100g utartego chrzanu
zalewamy butelką wina. Po 24 godzinach przecedzamy. Pijemy 3 razy
dziennie po łyżeczce przy fizycznym wyczerpaniu oraz awitaminozie;
Piwo chrzanowe- około 50 g świeżego
korzenia drobno siekamy i zalewamy 1 litrem piwa. Zostawiamy pod
przykryciem 1 dzień, następnie odcedzamy. Pijemy małymi porcjami w
celu oczyszczenia organizmu ze zbędnych złogów. Kurację możemy
kilkakrotnie z 4-5 dniową przerwą;
Nalewka chrzanowa-100 g tartego chrzanu
zalewamy szklanką czystej wódki, odstawiamy w zamkniętej butelce
na tydzień, odcedzamy. Powstałą nalewką smarujemy chore miejsca(
rwa kulszowa,bóle korzonków, reumatyzm).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz