wtorek, 11 grudnia 2012

CHRZAN POSPOLITY -WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Korzeń chrzanu pospolitego zawiera bakteriobójcze i grzybobójcze fitoncydy, gorczyczny olejek eteryczny z zawartością siarki, flawonoidy, enzymy, cukry, białka , aminokwasy witaminy(prowitaminę A, B,C i E) , sole mineralne min.(wapń, żelazo, fosfor i potas).
Utarty chrzan ma duże znaczenie dietetyczne, ułatwia trawienie białka zwierzęcego,ułatwia przyswajanie pokarmów i pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz usprawnia całą przemianę materii. Z uwagi na właściwości bakteriobójcze, chrzan działa zabójczo na niektóre bakterie min. skutecznie odkaża górne .Pomocny jest w reumatyzmie, w bólach korzonków nerwowych i innych nerwobólach , dzięki jego właściwościom rozgrzewającym. Ponadto dostarcza on organizmowi naturalne witaminy , przede wszystkim kwas askorbinowy( witamina C). Skutecznie likwiduje krwawienie dziąseł..
Przetwory lecznicze z chrzanu mają właściwości lecznicze:
Okład z miazgi-utarty chrzan przykładamy na chore miejsce, przykrywamy ceratką, okład pozostaje do momentu silnego pieczenia, wówczas zdejmujemy i wycieramy skórę do sucha, smarując cienką warstwą wazeliny;
Syrop chrzanowy-około 100g świeżego utartego chrzanu mieszamy z ½ szklanki przegotowanej wody. Pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Następnie wyciskamy przez płótno i dodajemy 100g miodu. Uzyskany syrop pijemy 3 razy dziennie po łyżce stołowej(dzieci jedną łyżeczkę od herbaty) przy kaszlu i nieżycie górnych dróg oddechowych;
Wino chrzanowe- 100g utartego chrzanu zalewamy butelką wina. Po 24 godzinach przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po łyżeczce przy fizycznym wyczerpaniu oraz awitaminozie;
Piwo chrzanowe- około 50 g świeżego korzenia drobno siekamy i zalewamy 1 litrem piwa. Zostawiamy pod przykryciem 1 dzień, następnie odcedzamy. Pijemy małymi porcjami w celu oczyszczenia organizmu ze zbędnych złogów. Kurację możemy kilkakrotnie z 4-5 dniową przerwą;
Nalewka chrzanowa-100 g tartego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki, odstawiamy w zamkniętej butelce na tydzień, odcedzamy. Powstałą nalewką smarujemy chore miejsca( rwa kulszowa,bóle korzonków, reumatyzm).


Brak komentarzy: