Karpiel nazywa się również kapusto
rzepakiem lub brukwią siewną. Powstała ze skrzyżowania kapusty z
rzepą. Do uprawy potrzebuje żyznej gleby. Rośnie w umiarkowanych
rejonach Europy , także w Polsce,gdzie ma zastosowanie jako warzywo
i roślina pastewna.
Roślina zawiera wiele cennych i
odżywczych składników, min. białko, tłuszcz , sole mineralne:
żelazo,magnez, siarka,wapń, potas,,beta-karoten,kwasy organiczne i
witaminy C, PP, K i z grupy B.
Karpiel ma szerokie zastosowanie w
leczeniu naturalnym -sok z karpiela pomaga w schorzeniach układu
pokarmowego, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i
dwunastnicy, nadkwaśność i niedokwaśność, dolegliwości
śledziony oraz wątroby. Usprawnia trawieni i przemianę
materii,poprawia proces wchłaniania składników odżywczych
pobudza apetyt i likwiduje zaparcia .Pomaga w leczeniu pęcherzyka
żółciowego,przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego,
okrężnicy. Karpiel działa wzmacniająco, odżywczo i regenerująco
na cały organizm. Uzupełnia organizm o witaminy i niezbędne
minerały. Usuwa substancje toksyczne z organizmu. Leczy kaszel,
chrypkę i anginę, zapobiega infekcjom, wzmacnia system
immunologiczny. Sproszkowane nasiona karpiela mają działanie
antynowotworowe.
Zewnętrznie stosuje się okłady z
liści karpiela na egzemę, owrzodzenia, odmrożenia,
czyraki,trądzik. Karpiel likwiduje siniaki, pomaga w bólach głowy
różnego pochodzenia,w bólach związanych z marskością wątroby
oraz w reumatyzmie. Olej z karpiela wykorzystywany jest do masażu i
produkcji olejków kąpielowych, wzmacnia i regeneruje skórę. Razem
z kamforą leczy reumatyzm i sztywność kończyn.
Jadalne są korzenie i młode liście
karpiela. Z karpiela wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle
spożywczym i kosmetycznym(mydła).Produkuje się z niego również
paliwo do silników,emulsje, płyny do oświetlania .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz