wtorek, 4 grudnia 2012

KARPIEL - NATURALNY LEK

Karpiel nazywa się również kapusto rzepakiem lub brukwią siewną. Powstała ze skrzyżowania kapusty z rzepą. Do uprawy potrzebuje żyznej gleby. Rośnie w umiarkowanych rejonach Europy , także w Polsce,gdzie ma zastosowanie jako warzywo i roślina pastewna.
Roślina zawiera wiele cennych i odżywczych składników, min. białko, tłuszcz , sole mineralne: żelazo,magnez, siarka,wapń, potas,,beta-karoten,kwasy organiczne i witaminy C, PP, K i z grupy B.
Karpiel ma szerokie zastosowanie w leczeniu naturalnym -sok z karpiela pomaga w schorzeniach układu pokarmowego, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność i niedokwaśność, dolegliwości śledziony oraz wątroby. Usprawnia trawieni i przemianę materii,poprawia proces wchłaniania składników odżywczych pobudza apetyt i likwiduje zaparcia .Pomaga w leczeniu pęcherzyka żółciowego,przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego, okrężnicy. Karpiel działa wzmacniająco, odżywczo i regenerująco na cały organizm. Uzupełnia organizm o witaminy i niezbędne minerały. Usuwa substancje toksyczne z organizmu. Leczy kaszel, chrypkę i anginę, zapobiega infekcjom, wzmacnia system immunologiczny. Sproszkowane nasiona karpiela mają działanie antynowotworowe.
Zewnętrznie stosuje się okłady z liści karpiela na egzemę, owrzodzenia, odmrożenia, czyraki,trądzik. Karpiel likwiduje siniaki, pomaga w bólach głowy różnego pochodzenia,w bólach związanych z marskością wątroby oraz w reumatyzmie. Olej z karpiela wykorzystywany jest do masażu i produkcji olejków kąpielowych, wzmacnia i regeneruje skórę. Razem z kamforą leczy reumatyzm i sztywność kończyn.
Jadalne są korzenie i młode liście karpiela. Z karpiela wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym(mydła).Produkuje się z niego również paliwo do silników,emulsje, płyny do oświetlania .

Brak komentarzy: