Ciecierzyca pospolita należy do
rodziny roślin motylkowatych. Osiąga wysokość 1m , ma sztywną ,
kanciastą łodygę oraz nieparzystopierzaste liście o piłkowanych
brzegach. Motylkowe kwiaty są pojedyncze i mieszczą się w kątach
liści. Mogą być białe, fioletowe lub czerwone. Po przekwitnięciu
dają owoc-krótki,zwisły strąg o kształcie romboidalnym.
Wewnątrz znajdują się dwa duże nasiona(o kształcie gruszki) w
różnym kolorze :czarnym, brązowym , czerwonym lub żółtym.
Nasiona nadają się do jedzenia i
posiadają zastosowanie w leczeniu naturalnym. Można je spożywać
na surowo jako groszek,doskonały jest w sałatkach i w potrawach
duszonych,można przygotować zupę krem sama lub z innymi warzywami
.Pomysłów na smakowita dania może więcej w zależności od naszej inwencji..
Ciecierzyca ma orzechowy smak i zapach. Wyrabia się z niej mąkę.
Pasta lub mąka z ciecierzycy służy do zagęszczania potraw i
nadawania im oryginalnego orzechowego smaku. Kiedyś uważano ją
jako roślinę dla ubogich, w obecnych czasach doceniono jej wartości
odżywcze i lecznicze.
Zastosowanie ciecierzycy w leczeniu
naturalnym-nasiona z rośliny dostarczają organizmowi sporych ilości
magnezu oraz dużo żelaza, które pomagają w regeneracji organizmu
, wycieńczonego po chorobach. Ciecierzyca zawiera kwas foliowy i
witaminę E,zwaną witaminą młodości ,witaminę B oraz białka.
Nasiona ciecierzycy przeciwdziałają zaparciom,regulują proces
trawienny, zapobiegają zagrożeniom nowotworami przewodu pokarmowego.Ciecierzyca zapobiega niedokrwistości, obniża poziom cholesterolu we krwi.
Zalecana jest kobietom w ciąży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz