środa, 5 grudnia 2012

ZDROWA ŻYWNOŚĆ - CIECIERZYCA POSPOLITA

Ciecierzyca pospolita należy do rodziny roślin motylkowatych. Osiąga wysokość 1m , ma sztywną , kanciastą łodygę oraz nieparzystopierzaste liście o piłkowanych brzegach. Motylkowe kwiaty są pojedyncze i mieszczą się w kątach liści. Mogą być białe, fioletowe lub czerwone. Po przekwitnięciu dają owoc-krótki,zwisły strąg o kształcie romboidalnym. Wewnątrz znajdują się dwa duże nasiona(o kształcie gruszki) w różnym kolorze :czarnym, brązowym , czerwonym lub żółtym.
Nasiona nadają się do jedzenia i posiadają zastosowanie w leczeniu naturalnym. Można je spożywać na surowo jako groszek,doskonały jest w sałatkach i w potrawach duszonych,można przygotować zupę krem sama lub z innymi warzywami .Pomysłów na smakowita dania może więcej w zależności od naszej inwencji.. Ciecierzyca ma orzechowy smak i zapach. Wyrabia się z niej mąkę. Pasta lub mąka z ciecierzycy służy do zagęszczania potraw i nadawania im oryginalnego orzechowego smaku. Kiedyś uważano ją jako roślinę dla ubogich, w obecnych czasach doceniono jej wartości odżywcze i lecznicze.
Zastosowanie ciecierzycy w leczeniu naturalnym-nasiona z rośliny dostarczają organizmowi sporych ilości magnezu oraz dużo żelaza, które pomagają w regeneracji organizmu , wycieńczonego po chorobach. Ciecierzyca zawiera kwas foliowy i witaminę E,zwaną witaminą młodości ,witaminę B oraz białka. Nasiona ciecierzycy przeciwdziałają zaparciom,regulują proces trawienny, zapobiegają zagrożeniom nowotworami przewodu pokarmowego.Ciecierzyca zapobiega niedokrwistości, obniża poziom cholesterolu we krwi. Zalecana jest kobietom w ciąży.

Brak komentarzy: