Ruta jest byliną, osiąga wysokość
30-90 cm. Pochodzi z Europy Południowej.
Już w starożytności była stosowana
jako lek, roślina obrzędowa i przyprawowa. Określano ją
wszechlekiem i zalecano na wszelkie choroby. Ziele ma bardzo bogaty
skład chemiczny, zawiera olejki eteryczne,alkaloidy,flawonoidy,
garbniki,żywice, kamarynę , kwasy organiczne, witaminę C i sole
mineralne.
Właściwości lecznicze ruty
zwyczajnej-herbatka z ruty stymuluje menstruację i jest zalecana
przy skąpym, bolesnym i nieregularnym miesiączkowaniu. Reguluje
ciśnienie krwi oraz pomaga w miażdżycy,uszczelnia naczynia
krwionośne i pobudza krążenie obwodowe oraz wzmacnia serce.
Skuteczny środek w stanach pobudzenia nerwowego: nerwicy
wegetatywnej,histerii, epilepsji,migrenie,palpitacji serca,zawrotach
głowy oraz w stanach depresyjnych. Ruta ma działanie wiatropędne,
likwiduje wzdęcia, kolkę, zaparcia, bóle brzucha i inne zaburzenia
trawienne oraz wzmaga apetyt. Wskazana w kamicy żółciowe
,wątrobowej i moczowej. Działa napotnie ,w ostrych stanach napadu
kaszlu, przedłuża działanie witaminy C w organizmie. Nalewka z
ruty leczy reumatyzm i nerwobóle.
Zewnętrznie- napar z ziela ruty zaleca
się w bielactwie,łuszczycy,przewlekłej wysypce,ropiejących ranach
i owrzodzeniach. Można przemywać nim zmęczone oczy.
Ruta ma smak korzenny,gorzki i pikantny
oraz posiada intensywny zapach.
W kuchni przyprawia się rutą mięso ,
ciężkie i tłuste sosy, potrawy z jaj,świeże warzywa np:sałatę,
karczochy,szpinak. Dodaje się do serów,ryb i grzybów. Ruta jest
dodawana do konserwowanych ogórków. Znajduje zastosowanie w
ziołowych napojach, winach,wermutach, piwie . Olejek
eteryczne z ruty dodaje się do aromatyzowania koniaków, nalewek
oraz likierów. Charakterystyczny zapach można rozpoznać w
perfumach i wodach kolońskich.
Ruta doskonale harmonizuje się w
kompozycji ziołowej np.: z bazylią, kolendrą,hizopem i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz