wtorek, 15 stycznia 2013

WARZYWA PRZYPRAWOWE , SMAKOWE

Do grupy warzyw przyprawowych i smakowych zaliczamy: koper ogrodowy, tymianek, szałwia lekarska, rozmaryn lekarski, pietruszka naciowa, estragon, kminek, gorczyca , lubczyk ogrodowy, melisa lekarska, bazylia.
Koper ogrodowy-roślina przyprawowa. Częścią użytkową są nasiona, świeże i suszone liście i łodygi. Liście są używane do sałatek i przyprawiania zup. Zaparzone liście
pomagają w trawieniu i w zaburzeniach krążenia.
Tymianek- częścią użytkową krzewinki są aromatyczne liście. Liśćmi aromatyzuje się mięso ,sosy. Dodane do kąpieli pobudzają krążenie. Służą do wyrobu pasty do zębów.
Szałwia lekarska-jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym (do produkcji pasty do zębów) zawiera substancje przeciwgrzybiczne.
Rozmaryn lekarski- częścią użytkową są kwiaty, liście i łodygi. Nadają one potrawom specyficzny aromat. Są one w składzie ziół prowansalskich. W naturalnej medycynie stosowane są w zaburzeniach trawienia. Ma zastosowania w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym.
Pietruszka naciowa-jest zasobna w witaminy i sole mineralne.
Estragon-częścią użytkową są liście, które posiadają olejki eteryczne. Zawierają sole mineralne min. jod, witaminę A i C. Stosuje się je to wytwarzania octu winnego, poprawia smak pieczonego drobiu. Pomaga w bólu zębów.
Kminek-częścią użytkową są nasiona. Dobrze komponują się z duszonym mięsem i kapustą .Nasiona stosuje się w przemyśle kosmetycznym do wyrobu wody kolońskiej.
Gorczyca-częścią użytkową są liście oraz nasiona, które używa się do konserwowania warzyw i produkcji musztardy. Gorczyca jest cennym środkiem farmaceutycznym (proszek na okłady przy bólach reumatycznych).
Lubczyk ogrodowy-liście są cennym surowcem w przemyśle spożywczym. Napar z liści działa moczopędnie.
Melisa lekarska-świeży listek można dodawać do herbaty. W przemyśle farmaceutycznym melisę wykorzystuje się do produkcji herbatek uspokajających.
Bazylia-poprawia smak pomidorów, używa się do aromatyzowania octu. Napar z ziela usuwa zmęczenie umysłowe.

Brak komentarzy: