Choroba wrzodowa żołądka i
dwunastnicy jest jedną z chorób naszej cywilizacji. Występuje u
osób w każdym wieku(dzieci, młodzieży oraz u osób
starszych). Najwięcej choruje na nią grupa ludzi w okresie
największej zdolności produkcyjnej-od 20 do 30 roku życia. W
naszych warunkach uważa się ,że częściej wrzody występują w
dwunastnicy.
Dieta w chorobie wrzodowej ma na cele
zneutralizowanie kwasu solnego, następnie usunięcie lub
zmniejszenie dolegliwości bólowych, obniżenie soku żołądkowego
przez wyłączenie z diety produktów drażniących błonę śluzową
chemicznie,mechanicznie i termicznie i w końcu pobudzić czynność
żołądka. Do produktów szkodliwych - drażniących chemicznie
zaliczymy(pieczywo razowe,zupy na wywarach mięsnych, kostnych,
grzybowych,potrawy smażone i odsmażane, potrawy tłuste, zbyt
kwaśne i słone, sosy pikantne,mocne przyprawy,konserwy mięsne i
rybne, marynaty warzywne i owocowe, kwaśne soki owocowo-warzywne,
alkohol,kawa,mocna herbata. Do produkty o szkodliwym działaniu
mechanicznym należą-potrawy o zbyt dużej objętości i
nierozdrobnione, z dużą zawartością błonnika i smażone.
Ostatnia grupa szkodliwych produktów to termiczna-zimne lody,desery
chłodzone,napoje zimne z lodówki oraz potrawy bardzo gorące.
Przygotowując potrawy należy
uwzględnić kilka ważnych zaleceń:
-gotować w wodzie, na parze, pod
ciśnieniem;
-pieczenie w pergaminie, w folii;
-zupy i sosy podprawiać zawiesiną z
mąki i chleba lub słodkiej śmietanki;
-masło używać na surowo;
- jarzyny powinny być podprawiane mąką
i masłem lub z mąki i mleka;
-posiłek powinien mieć temperaturę
umiarkowaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz