czwartek, 17 stycznia 2013

CHOROBA WRZODOWA - PRAWIDŁOWA DIETA

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest jedną z chorób naszej cywilizacji. Występuje u osób w każdym wieku(dzieci, młodzieży oraz u osób starszych). Najwięcej choruje na nią grupa ludzi w okresie największej zdolności produkcyjnej-od 20 do 30 roku życia. W naszych warunkach uważa się ,że częściej wrzody występują w dwunastnicy.
Dieta w chorobie wrzodowej ma na cele zneutralizowanie kwasu solnego, następnie usunięcie lub zmniejszenie dolegliwości bólowych, obniżenie soku żołądkowego przez wyłączenie z diety produktów drażniących błonę śluzową chemicznie,mechanicznie i termicznie i w końcu pobudzić czynność żołądka. Do produktów szkodliwych - drażniących chemicznie zaliczymy(pieczywo razowe,zupy na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych,potrawy smażone i odsmażane, potrawy tłuste, zbyt kwaśne i słone, sosy pikantne,mocne przyprawy,konserwy mięsne i rybne, marynaty warzywne i owocowe, kwaśne soki owocowo-warzywne, alkohol,kawa,mocna herbata. Do produkty o szkodliwym działaniu mechanicznym należą-potrawy o zbyt dużej objętości i nierozdrobnione, z dużą zawartością błonnika i smażone. Ostatnia grupa szkodliwych produktów to termiczna-zimne lody,desery chłodzone,napoje zimne z lodówki oraz potrawy bardzo gorące.
Przygotowując potrawy należy uwzględnić kilka ważnych zaleceń:
-gotować w wodzie, na parze, pod ciśnieniem;
-pieczenie w pergaminie, w folii;
-zupy i sosy podprawiać zawiesiną z mąki i chleba lub słodkiej śmietanki;
-masło używać na surowo;
- jarzyny powinny być podprawiane mąką i masłem lub z mąki i mleka;
-posiłek powinien mieć temperaturę umiarkowaną.

Brak komentarzy: