W zdrowym odżywianiu,
ważne jest aby warzywa były składnikiem każdego posiłku. Są one
głównym źródłem witamin, soli mineralnych , węglowodanów,znikomą
ilość białka(pełnowartościowe białko posiadają ziemniaki) oraz
niewiele tłuszczu.
Dzięki temu warzywa
mają niską wartość energetyczną i stanowią podstawę diety dla
osób otyłych i w leczeniu niektórych chorób wymagających diety .
W warzywach znajduje się sporo węglowodanów np.: warzywa o słodkim
smaku min. marchwi, buraku ćwikłowym, pietruszce ( zawierają
glukozę i sacharozę),ziemniaki(zawierają skrobię ,najlepiej
przyswajalne po przegotowaniu).Warzywa bez skrobi zawierają ważny
składnik błonnik pokarmowy, który wypełnia żołądek i
zmniejsza uczucie głodu oraz poprawia proces trawienny. Można
spożywać je w postaci surówek i sałatek.
Jarzyny zawierają
składniki mineralne:żelazo, fosfor,wapń i mikroelementy. Najwięcej
żelaza występuje w warzywach liściastych, natomiast te same
warzywa jak (szpinak,rabarbar,szczaw ) nie przyswajają wapna,
dlatego potrawy z ich użyciem wymagają dodatkowo białka(jajka,
śmietany i inne).
Jarzyny liściaste
obok owoców posiadają dużą ilość witaminy C. Jarzyny korzenne i
inne w kolorze pomarańczowe – czerwone(marchew,dynia,pomidor)oraz
szpinak i sałata zawierają dużo prowitaminy A. Jeżeli chodzi o
witaminę B to jarzyny zawierają jej znacznie mniej ilość , niż
znajduje się w zbożach.
Jarzyny mają
ogromne znaczenie w prawidłowym żywieniu zdrowych osób jak i w
diecie odchudzającej oraz w specjalnych dietach w różnych
schorzeniach. Wiele składników odżywczych jarzyn ma działanie
lecznicze w różnych schorzeniach i chorobach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz