czwartek, 24 stycznia 2013

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE JARZYN

W zdrowym odżywianiu, ważne jest aby warzywa były składnikiem każdego posiłku. Są one głównym źródłem witamin, soli mineralnych , węglowodanów,znikomą ilość białka(pełnowartościowe białko posiadają ziemniaki) oraz niewiele tłuszczu.
Dzięki temu warzywa mają niską wartość energetyczną i stanowią podstawę diety dla osób otyłych i w leczeniu niektórych chorób wymagających diety . W warzywach znajduje się sporo węglowodanów np.: warzywa o słodkim smaku min. marchwi, buraku ćwikłowym, pietruszce ( zawierają glukozę i sacharozę),ziemniaki(zawierają skrobię ,najlepiej przyswajalne po przegotowaniu).Warzywa bez skrobi zawierają ważny składnik błonnik pokarmowy, który wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu oraz poprawia proces trawienny. Można spożywać je w postaci surówek i sałatek.
Jarzyny zawierają składniki mineralne:żelazo, fosfor,wapń i mikroelementy. Najwięcej żelaza występuje w warzywach liściastych, natomiast te same warzywa jak (szpinak,rabarbar,szczaw ) nie przyswajają wapna, dlatego potrawy z ich użyciem wymagają dodatkowo białka(jajka, śmietany i inne).
Jarzyny liściaste obok owoców posiadają dużą ilość witaminy C. Jarzyny korzenne i inne w kolorze pomarańczowe – czerwone(marchew,dynia,pomidor)oraz szpinak i sałata zawierają dużo prowitaminy A. Jeżeli chodzi o witaminę B to jarzyny zawierają jej znacznie mniej ilość , niż znajduje się w zbożach.
Jarzyny mają ogromne znaczenie w prawidłowym żywieniu zdrowych osób jak i w diecie odchudzającej oraz w specjalnych dietach w różnych schorzeniach. Wiele składników odżywczych jarzyn ma działanie lecznicze w różnych schorzeniach i chorobach.

Brak komentarzy: