Z ziemniaka uzyskujemy produkty o
wszechstronnym zastosowaniu. Ziemniak występuje w jadłospisie w
różnej postaci np.;placki, kluski ziemniaczane,kopytka,ziemniaki
pure,ziemniaki pieczone,smażone, talarki lub frytki. Ziemniaki są
składnikiem diet. Zaleca się głównie ziemniaki gotowane.
Znana jest dieta ziemniaczana w
niewydolności i stanach zapalnych nerek oraz dnie. Polega ona na
spożywaniu w ciągu dnia wyłącznie ziemniaki w różnej formie.
W medycynie i kosmetyce naturalnej
wykorzystywane są ziemniaki gotowane, wywar z ziemniaków, mączka
ziemniaczana oraz sok z surowych ziemniaków. Dzięki zawartości
skrobi ziemniaki powlekają i osłaniają przewód pokarmowy, co jest
istotne w chorobie wrzodowej, przy wymiotach i nudności.
Wywar z
gotowanych ziemniaków zawiera witaminy i sole mineralne, podaje się
go chorym w okresie rekonwalescencji. Sok z surowych ziemniaków
podawany jest w przypadkach nadkwaśności,zaparciach i niedomaganiu
wątroby. Ugotowane i zmiażdżone ziemniaki są dobre jako okład
na opuchliznę , przy zwichnięciach, bólach skurczowych przewodu
pokarmowego,zapaleniach stawów oraz skórnych np:czyraki.
Mączka ziemniaczana zawiera czystą
skrobię .Używana jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
jako składnik tabletek, pudrów i zasypek. Mączka w postaci kleiku
, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie na skórę. Można ją
stosować w postaci zasypek, kleiku, i okładów : w
wysypkach,łuszczycy, świądzie i egzemie.
Okłady ze startych surowych
ziemniaków, są doskonałe na oparzenia, pęknięcia skóry, na nie
gojące się rany. Popękane stopy można leczyć w wywarze z
gotowanych ziemniaków lub obierków, a także w kleiku z mąki
ziemniaczanej.
Puder z mąki ziemniaczanej,łagodzi
oparzenia słoneczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz