W prawidłowym odżywianiu , niezbędna
jest wiedza jak prawidłowo wykorzystać,przyswoić dobra
natury(witaminy).
Witamina A-bierze udział w prawidłowej
pracy tarczycy,narządu wzroku i wpływa na wzrost,wygląd skóry,
pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek i owrzodzeń.. Jest
niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych.
Karoten zapobiega powstawaniu niektórych nowotworów. Witamina A
występuje w tranie, wątrobie,żółtkach jaj,śmietanie,pełnym
mleku, tłustych serach. W postaci karotenu w warzywach o zabarwieniu
żółtopomarańczowym(np. marchwi,dyni),w warzywach
zielonych(szpinaku,sałacie,jarmużu, zielonym groszku,szczypiorku i
koperku).Karoten łatwiej jest wchłaniany w obecności tłuszczu. Do
surówek, soków dajemy olej lub kromkę chleba z masłem. Witaminę
A niszczy wysoka temperatura i światło słoneczne.
Witamina D-ma wpływ na przemianę
wapnia ,fosforu, na prawidłową budowę kości (szczególnie w
pierwszych dwóch latach życiaD2 i D3).Witamina D występuje w
wątrobie,żółtkach jaj,śmietanie,mleku, rybach i tranie. Pod
wpływem promieni słonecznych lub naświetlania lampą kwarcową ,na
skórze tworzy się syntetyzowana prowitamina D. Niedobór witaminy
D może wywołać krzywicę u niemowląt, małych dzieci i
dorosłych(szczególnie u matek karmiących,odwapnienie i
rozmiękczenie kości)oraz próchnica zębów.
Witamina E-jest mieszaniną kilku
związków o podobnym działaniu. Reguluje przemianę azotu i proces
oddychania wewnątrzustrojowego. Działa przeciwmiażdżycowo i
odpowiada za układ rozrodczy, zapobiega poronieniom. Hamuje proces
starzenia,łagodzi zmęczenie przyśpiesza gojenie się ran. Witamina
E jest naturalnym przeciwutleniaczem i zapobiega utlenianiu kwasów
tłuszczowych. Witamina E występuje w olejach roślinnych, w ziarnie
zbóż, kiełkach zbożowych w ziarnie soi,warzywach
,orzechach,podrobach i jajach. Niedobór witaminy E powoduje
zaburzenia hormonalne i bezpłodność, może powodować zanik mięśni
i zwiększa skłonność do niedokrwistości. Niezbędna dzienna
dawka witaminy jest w zasadzie wystarczająca;
Witamina K-zapewnia prawidłową
krzepliwość krwi, zmniejsza krwawienia i krwotoki. Witamina K
występuje w zielonych częściach warzyw, w żółtkach jaj,oleju
sojowym ,tranie. Jest też syntetyzowana przez florę bakteryjną
człowieka. Wchłanianie witaminy K, mogą zaburzyć kuracje
antybiotykowe i sulfonamidowe. Niedobór może powodować zaburzenie
procesu krzepnięcia,krwawienie, biegunki i zapalenie jelit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz