środa, 30 stycznia 2013

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZU

W prawidłowym odżywianiu , niezbędna jest wiedza jak prawidłowo wykorzystać,przyswoić dobra natury(witaminy).
Witamina A-bierze udział w prawidłowej pracy tarczycy,narządu wzroku i wpływa na wzrost,wygląd skóry, pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek i owrzodzeń.. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych. Karoten zapobiega powstawaniu niektórych nowotworów. Witamina A występuje w tranie, wątrobie,żółtkach jaj,śmietanie,pełnym mleku, tłustych serach. W postaci karotenu w warzywach o zabarwieniu żółtopomarańczowym(np. marchwi,dyni),w warzywach zielonych(szpinaku,sałacie,jarmużu, zielonym groszku,szczypiorku i koperku).Karoten łatwiej jest wchłaniany w obecności tłuszczu. Do surówek, soków dajemy olej lub kromkę chleba z masłem. Witaminę A niszczy wysoka temperatura i światło słoneczne.
Witamina D-ma wpływ na przemianę wapnia ,fosforu, na prawidłową budowę kości (szczególnie w pierwszych dwóch latach życiaD2 i D3).Witamina D występuje w wątrobie,żółtkach jaj,śmietanie,mleku, rybach i tranie. Pod wpływem promieni słonecznych lub naświetlania lampą kwarcową ,na skórze tworzy się syntetyzowana prowitamina D. Niedobór witaminy D może wywołać krzywicę u niemowląt, małych dzieci i dorosłych(szczególnie u matek karmiących,odwapnienie i rozmiękczenie kości)oraz próchnica zębów.
Witamina E-jest mieszaniną kilku związków o podobnym działaniu. Reguluje przemianę azotu i proces oddychania wewnątrzustrojowego. Działa przeciwmiażdżycowo i odpowiada za układ rozrodczy, zapobiega poronieniom. Hamuje proces starzenia,łagodzi zmęczenie przyśpiesza gojenie się ran. Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem i zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych. Witamina E występuje w olejach roślinnych, w ziarnie zbóż, kiełkach zbożowych w ziarnie soi,warzywach ,orzechach,podrobach i jajach. Niedobór witaminy E powoduje zaburzenia hormonalne i bezpłodność, może powodować zanik mięśni i zwiększa skłonność do niedokrwistości. Niezbędna dzienna dawka witaminy jest w zasadzie wystarczająca;
Witamina K-zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, zmniejsza krwawienia i krwotoki. Witamina K występuje w zielonych częściach warzyw, w żółtkach jaj,oleju sojowym ,tranie. Jest też syntetyzowana przez florę bakteryjną człowieka. Wchłanianie witaminy K, mogą zaburzyć kuracje antybiotykowe i sulfonamidowe. Niedobór może powodować zaburzenie procesu krzepnięcia,krwawienie, biegunki i zapalenie jelit.

Brak komentarzy: