Przyczyny występowania schorzenia nie
są dokładnie znane. Na nieżyt żołądka może wpływać wiele
czynników np.; zakażenia bakteryjne, niewłaściwa dieta, używki
kawa i alkohol,ostre przyprawy drażniące, uszkodzenie przy dużej
ilości leków(przeciwbólowych i przeciwzapalnych),bodźce
termiczne,toksyczne i chemiczne. Objawy choroby uczucie zalegania
pokarmu w żołądku,pobolewanie , nudności,wymioty i brak apetytu.
Zioła zalecane przy nieżycie żołądka
mają działanie:ściągające,przeciwzapalne, rozkurczowe i kojące.
Przykłady mieszanek ziołowych:
1.Przygotować zioła (po 20 g )-korzeń
omanu ziela rzepiku pospolitego,ziele piołunu, ziele skrzypu
polnego,ziele tysiącznika,ziele krwawnika, kłącze turzycy
piaskowej, liść podbiału.1 łyżkę stołową ziół zalać1
szklanką wrzącej wody,przykryć i odstawić na 10-15 minut. Pić
ciepłe 203 razy dziennie po ½ -1szklanki przed posiłkami (około
20 minut).
2.Przygotować 50g porostu irlandzkiego
i liści melisy, 25 g koszyczka rumianku.1 łyżkę stołową
mieszanki ziół zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować 3-5
minut,nie dopuszczając do wrzenia,odcedzić,pić odwar3-5razy
dziennie po ½ szklanki, między posiłkami. Mieszankę stosuje się
w przypadku nieżytu żołądka z towarzyszącym zarzucaniem żółci
do żołądka.
3.Przygotować po 30 g następujące
zioła:ziele świetlika,ziele dziurawca, ziele nostrzyka,liść
bobrka trójlistnego,kwiat bzu czarnego,liść szałwii,liść mięty
pieprzowej, korzeń arcydzięgla, kłącza tataraku, ziele piołunu i
owoc kopru włoskiego. 1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką
wrzącej wody,zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Pijemy 3
razy dziennie20 minut przed posiłkiem po1/2 szklanki. Napar stosuje
się w przypadku nieżytu żołądka przebiegającego z
niedokrwistością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz