Czosnek w kuchni ma
zastosowanie głównie, jako przyprawa. Można go spożywać na
surowo lub w postaci sproszkowanej w połączeniu z solą lub innymi
przyprawami.. Czosnek jest ostry, piekący i pikantny. Wielu potrawom
nadaje specyficzny smak, dobrze podkreśla smak cielęciny, kiełbasy,
dodany do baraniny poprawia zdecydowanie jej smak. Czosnek jest
ważnym składnikiem w chłodniku, żurku, wspaniale smakuje z
bakłażanem i szpinakiem, roztarty nadaje aromat sosom.
Dodaje się go do
sałatek i surówek jarzynowych, zup,
sosów, majonezu, masła, past, pasztetu, węgierskiego gulaszu,
ziemniaków i innych w zależności od naszej pomysłowości.
Bardzo często
podaje się czosnek na przystawkę w
postaci czosnku marynowanego lub czosnku kiszonego. Przepis na
czosnek marynowany- składniki: ćwierć litra wody i octu owocowego,
2 łyżki cukru, 2 goździki, 10 ziarenek ziela angielskiego. Do
wrzątku dajemy 25 dag obranych ząbków czosnku, gotować 3-4 minut.
Następnie całość przekładamy do słoików, wlewamy na wierzch
odrobinę oleju. Czosnek marynowany jest dobrym dodatkiem do mięs,
wędlin i pieczywa.
Najczęściej
czosnek używamy w postaci posiekanych ząbków lub w postaci
zmiażdżonej. Czosnek, nie powinno przetrzymywać się w lodówce,
najlepiej w pomieszczeniu z wentylacją powietrzną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz