piątek, 22 lutego 2013

CZOSNEK ZDROWA PRZYPRAWA

Czosnek w kuchni ma zastosowanie głównie, jako przyprawa. Można go spożywać na surowo lub w postaci sproszkowanej w połączeniu z solą lub innymi przyprawami.. Czosnek jest ostry, piekący i pikantny. Wielu potrawom nadaje specyficzny smak, dobrze podkreśla smak cielęciny, kiełbasy, dodany do baraniny poprawia zdecydowanie jej smak. Czosnek jest ważnym składnikiem w chłodniku, żurku, wspaniale smakuje z bakłażanem i szpinakiem, roztarty nadaje aromat sosom.
Dodaje się go do sałatek i surówek jarzynowych, zup, sosów, majonezu, masła, past, pasztetu, węgierskiego gulaszu, ziemniaków i innych w zależności od naszej pomysłowości.
Bardzo często podaje się czosnek na przystawkę w postaci czosnku marynowanego lub czosnku kiszonego. Przepis na czosnek marynowany- składniki: ćwierć litra wody i octu owocowego, 2 łyżki cukru, 2 goździki, 10 ziarenek ziela angielskiego. Do wrzątku dajemy 25 dag obranych ząbków czosnku, gotować 3-4 minut. Następnie całość przekładamy do słoików, wlewamy na wierzch odrobinę oleju. Czosnek marynowany jest dobrym dodatkiem do mięs, wędlin i pieczywa.
Najczęściej czosnek używamy w postaci posiekanych ząbków lub w postaci zmiażdżonej. Czosnek, nie powinno przetrzymywać się w lodówce, najlepiej w pomieszczeniu z wentylacją powietrzną.

Brak komentarzy: