czwartek, 21 lutego 2013

DIETA W LECZENIU TRZUSTKI

Trzustka to ważny narząd, pełni rolę gruczołu wewnątrz-wydzielniczego(do krwi) oraz zewnątrz- wydzielniczego (do przewodu pokarmowego). Trzustka ma zadanie sok trzustkowy ,który jest niezbędny do procesów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Przyczyny przewlekłego zapalenie trzustki mogą być różne. W procesie leczenia trzustki,pacjent musi przestrzegać dietę. Dieta powinna zawierać produkty lekkostrawne bogate w łatwo przyswajalne węglowodany i białka,ograniczając spożycie tłuszczu i pokarmów dostarczających błonnik. Posiłki powinny być spożywane 5-6 razy dziennie, podawane o stałych porach ,w niewielkich ilościach. Gotowane warzywa są wskazane w diecie,gdyż nie pobudzają nadmiernie trzustki do wydzielania soków trawiennych.
W przewlekłym leczeniu trzustki zaleca się spożywać: w grupie węglowodanów- pieczywo pszenne, potrawy mączne,drobne kasze, ryż, ziemniaki, kukurydza kiełki, soczewica,miód ,przeciery owocowe,owoce i warzywa gotowane .Z produktów białkowych zaleca się gotowane mięsa chude,drób, ryby, chude mleko i sery twarogowe. Z tłuszczów można jeść nie wiele masła ,śmietany, oleju słonecznikowego i oliwy do 20- 25 g dziennie. Chorzy ,którzy stracili na wadzę muszą wzbogacić swoją dietę o witaminy A, D, E, K oraz wapno, żelazo i potas.
W chorobach trzustki należy ograniczyć: gwałtownego pobudzania wydzielania soku trzustkowego przez używki typu(alkohol, kawa naturalna, tłuszcze zwierzęce szczególnie smażone, tłuste mięsa(wieprzowina,baranina, tłusty drób) i tłuste ryby(sardynki lub łosoś)tu. Nie wskazane są kremy , czekolady, kakao. Należy ograniczać ostre przyprawy. Z uwagi na występujący w tej chorobie niedobór witamin i soli mineralnych,konieczne jest picie soków owocowych i warzywnych w dużych ilościach.

Brak komentarzy: