Roślina w stanie wolnym występuje na
terenach gorącego i wilgotnego klimatu .Pnącze wanilii
płaskolistnej osiąga długość 25 m i przyczepia się drzew za
pomocą bocznych korzeni;Liście są mięsiste, błyszczące,
zaostrzone i osadzone. Ziele duże kwiaty białawo-żółte lub
zielonkawe zebrane w kwiatostan. Owocem,jest jest długa , stożkowata
torebka wypełniona drobnymi nasionami .To właśnie torebka z
nasionami jest cennym afrodyzjakiem oraz doskonałą przyprawą.
Torebka początkowo nie posiada tak intensywnego aromatu , dopiero
poddana fermentacji, nabiera ciemnobrązową barwę i
charakterystyczny słodkawy aromat. Po raz pierwszy dostrzegli cenne
walory rośliny już Aztekowie. Im też zawdzięczamy obecną postać
wanilii (białej krystalicznej).
Aztekowie dostrzegli w wanilii,
naturalny lek, który wzmacnia organizm,reguluje trawienie, poprawia
pracę serca , rozluźnia ,usuwa zmęczenie i leczy impotencję.
Aztekowie wierzyli ,że wanilia zapewni siłę, zdrowie i potencję
do późnej starości. W dawnych czasach dodawano wanilię do
napoi(czekoladowych) ,które pobudzały. Wanilię dodawano też do
pikantnych dań np.: cielęciny lub owoców morza. Dzisiaj wanilię
jako przyprawę wykorzystuje się przede wszystkim do słodkich
potraw (lodów,ciast, deserów owocowych lub
mleczno-jajecznych). Przyjemny , lekko gorzkawy smak wanilii, doskonale
komponuje się w kompozycji smakowej likierów i innych napoi
alkoholowych. Wanilia jest wykorzystywana do produkcji perfum. Ich
delikatny słodki zapach wabi mężczyzny i rozpala w nich erotyczne
żądze. Świeże,całe strągi (laski ) wanilii są bardzo
aromatyczne, doskonałe na ucztę walentynkową we dwoje..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz