poniedziałek, 11 lutego 2013

GLISTNIK (JASKÓŁCZE ZIELE)-WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Ziele rośnie dziko na terenie prawie całego terenu Polski poza obszarem wysokich gór. Rozpowszechnione jest w całej Europie .północnej Azji i Północnej Ameryce. Dawniej surowiec
do celów leczniczych pochodził z dziko rosnącej rośliny, obecnie zakłada się uprawę w warunkach polowych. Szczególną cechą glistnika (jaskółcze ziele )jest występowanie w całej roślinie rurek mlecznych, wypełnionych żółtopomarańczowym sokiem. O wartości leczniczej surowca decyduje zawartość alkaloidów(w korzeniu i w liściach. Alkaloidy są zlokalizowane w rurkach mlecznych, gdzie występują w postaci soli z kwasami : chelidonowym , jabłkowym czy cytrynowym .Oprócz alkaloidów w zielu występują: prowitamina A, kwas askorbinowy, olejek,flawony,saponiny i garbniki. Ziele glistnika jest wykorzystywane głównie do produkcji leków.
Ziele jest również wykorzystywane w leczeniu naturalnym, w mieszankach ziołowych. Surowiec jak i preparaty stosuje się jako środek rozkurczowy i przeciwbólowy . Pomocny jest na kamicę dróg moczowych i żółciowych, schorzenia trzustki oraz w bolesnym miesiączkowaniu. Stosuje się je w dolegliwościach żołądka, dwunastnicy. Reguluje czynności oddechowe, zmniejsza skurcze oskrzeli, wpływa kojąco na odruchy pobudzające kaszel. Główny alkaloid (chelidonina)ma silne działanie spazmolityczne, obniża napięcie mięśni gładkich( działa na ośrodkowy układ nerwowy).
Zespół alkaloidów glistnika wykazuje działanie żółciopędne, żółciotwórcze oraz bakteriostatyczne fungistatyczne i przeciwrzęsistkowe. W medycynie ludowej sok mleczny stosowano do usuwania brodawek (tzw. kurzajek ).
Przy dłuższym stosowaniu surowca z glistnika istnieje możliwość powstania jaskry, dlatego też kuracja glistnikiem powinna przebiegać pod kontrolą lekarską.

Brak komentarzy: