Między sposobem odżywiania się a
częstotliwością występowania choroby wieńcowej i zawału serca
istnieje ścisły związek. Najwięcej zawałów występuje w krajach
zamożnych i wysoko rozwiniętych . Coraz częściej szuka się
naturalnego sposobu przed wysokim cholesterolem, który jest główną
przyczyną zawału. Propaguje się inny styl życia :dieta i więcej
ruchu na świeżym powietrzu.
Prawidłowa dieta dobowa powinna
zawierać następujące składniki:
-zapotrzebowanie dzienne na białko
energetyczne 10-15% czyli 1,0-1,5g/kg wagi należnej( połowę to
białko zwierzęce (chude mięso,drób , ryby) , mleko i przetwory.
Pozostała część to białko roślinne (zboże, rośliny strączkowe
i ziemniaki);
-zapotrzebowanie dzienne węglowodany
55-60%.Około 10% to cukry proste,pozostałe to pokarm mączny,kaszy,
ryż i ziemniaki. Zaleca się spożywać ich do 300g/dobę. Wykluczyć
cukier i słodycze,słodzić kawę i herbatę słodzikiem;
-zapotrzebowanie na tłuszcz w diecie
profilaktycznej wynosi 15-30% na dobę(40g).Tłuszcze powinny być
pochodzenia roślinnego:olej
słonecznikowy,sojowy,kukurydziany,rzepakowy bezerukowy(do smażenia)
oraz masło roślinne,margaryna słoneczna,Kama,Ola ,Tina.
Niezbędnym uzupełnieniem codziennej
diety są jarzyny,warzywa i owoce bogate w witaminy,sole mineralne i
błonnik. W dziennej porcji powinno być ich około 600g.
Czosnek w diecie pomaga rozpuszczać
tłuszcze poprzez zawartość substancji dwu-siarczkowych, które
działają ochronnie na ściany tętnic.
Ważną rolę odgrywa magnez,który w
obecność witaminy z grupy B powstrzymuje proces miażdżycowy w
naczyniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz