sobota, 9 lutego 2013

DIETA PROFILAKTYCZNA PO ZAWALE

Między sposobem odżywiania się a częstotliwością występowania choroby wieńcowej i zawału serca istnieje ścisły związek. Najwięcej zawałów występuje w krajach zamożnych i wysoko rozwiniętych . Coraz częściej szuka się naturalnego sposobu przed wysokim cholesterolem, który jest główną przyczyną zawału. Propaguje się inny styl życia :dieta i więcej ruchu na świeżym powietrzu.
Prawidłowa dieta dobowa powinna zawierać następujące składniki:
-zapotrzebowanie dzienne na białko energetyczne 10-15% czyli 1,0-1,5g/kg wagi należnej( połowę to białko zwierzęce (chude mięso,drób , ryby) , mleko i przetwory. Pozostała część to białko roślinne (zboże, rośliny strączkowe i ziemniaki);
-zapotrzebowanie dzienne węglowodany 55-60%.Około 10% to cukry proste,pozostałe to pokarm mączny,kaszy, ryż i ziemniaki. Zaleca się spożywać ich do 300g/dobę. Wykluczyć cukier i słodycze,słodzić kawę i herbatę słodzikiem;
-zapotrzebowanie na tłuszcz w diecie profilaktycznej wynosi 15-30% na dobę(40g).Tłuszcze powinny być pochodzenia roślinnego:olej słonecznikowy,sojowy,kukurydziany,rzepakowy bezerukowy(do smażenia) oraz masło roślinne,margaryna słoneczna,Kama,Ola ,Tina.
Niezbędnym uzupełnieniem codziennej diety są jarzyny,warzywa i owoce bogate w witaminy,sole mineralne i błonnik. W dziennej porcji powinno być ich około 600g.
Czosnek w diecie pomaga rozpuszczać tłuszcze poprzez zawartość substancji dwu-siarczkowych, które działają ochronnie na ściany tętnic.
Ważną rolę odgrywa magnez,który w obecność witaminy z grupy B powstrzymuje proces miażdżycowy w naczyniach.

Brak komentarzy: