Do celów leczniczych stosuje się
głównie korę dębu szypułkowego. Zdejmuje się ją wczesną
wiosną z młodych odrośli i 3-4 letnich gałązek. Głównym i
najważniejszym składnikiem kory dęby są garbniki,które mają
właściwości ściągające,utrudniające przenikanie wody przez
błony śluzowe oraz łagodzą ból. Kora dzięki garbnikom zmniejsza
przepuszczalność ścian naczyń włosowatych,hamuje krwotoki oraz
wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jednak
składnik ten wpływa na niszczenie enzym w organizmie. Kora zawiera
również flawonoidy(kwercetyna) o właściwościach antybiotycznych
i przeciwuczuleniowych. Odwary z kory, wewnętrznie stosuje się
rzadziej , przyczyną jest tanina ,która ściąga błonę żołądka
co wywołuje nudności i wymioty. Wywar z kory dębu podany z innym
ziołem jak np. siemieniem lnianym lub rumiankiem,(które łagodzą
działanie taniny),pomaga w dolegliwościach układu
pokarmowego(przewlekłe nieżyty żołądka i jelit, w zatruciach
pokarmowych).
Zewnętrznie można stosować odwary z
kory jako płukanki do: płukania jamy ustnej (pleśniawki,angina,
zapalenie gardła,dziąseł),do przemywania oczu, wlewki , irygacje,
nasiadówki (w stanach zapalnych odbytu lub narządów
płciowych).Okłady stosuje się w stanach zapalnych skóry, w
owrzodzeniu żylakowatym,trudno gojących się ranach i w nadmiernym
poceniu się. Na hemoroidy i pocące się stopy polecana jest kąpiel
z mieszanki ziołowej(2,5 łyżki kory dębowej,tyle samo rumianku
,całość zaparzyć w 2 l wody i dodać do 10 l wody).Płukanka z
kory wzmacnia i przyciemnia włosy , nadaje im połysk.
Do celów leczniczych używa się
czasem zmielonych dojrzałych żołędzi,które suszy się i praży
się.
Napar z mielonych żołędzi jest
pomocny przy biegunkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz