W domowej aptece warto mieć podstawowe
zioła na częste dolegliwości np: związane z porami
roku(przeziębienia),na problemy trawienne czy stany pobudzenia
nerwowego. Oto niektóre zioła i sposób przygotowania oraz
dawkowania:
-bez czarny-pomocny przy
przeziębieniu,grypie,działa napotnie. Stosuje się napar z
kwiatów(1 łyżeczka surowca na filiżankę dziennie 3-5 filiżanek
naparu) oraz napar z owoców(1 łyżeczka stołowa na filiżankę
,pije się dziennie filiżanki naparu);
-dziurawiec zwyczajny-stosuje się w
stanach pobudzenia nerwowego, na bezsenność, wzmacnia nerwy. Napar
(1 łyżka ziela na filiżankę, pije się dziennie 2 filiżanki
małymi łykami);
-rumianek pospolity-dobry na katar
żołądka i jelit, wzdęcia i przeziębienia,bronchit. Napar (2
łyżki na filiżankę,pije się 3 filiżanki dziennie przez 4-6
tygodni. Stosuje się również inhalacje;
-mięta(różne gatunki)-wspomaga
wytwarzanie żółci,pomocna przy katarze żołądka i jelit,
osłabieniu trawienia i na wzdęcia. Pije się napar(2 łyżki ziela
na filiżankę) w kuracji 2-3 tygodniowej po 2 -3 filiżanki
dziennie;
-szałwia lekarska-na bóle gardła(nie
należy stosować zbyt długo)oraz na dolegliwości żołądkowe i
jelitowe. Pije się 2 filiżanki naparu( 1łyżka na filiżankę)
rano i wieczorem. Do płukania jamy ustnej napar z 1 łyżeczki od
herbaty,kilka razy dziennie;
-bylica piołun-na rozstrój
żołądka,dolegliwości woreczka żółciowego, brak apetytu,
wzdęcia. Stosować 2 filiżanki naparu z( ½ łyżki na filiżankę),
popijać je stopniowo w ciągu dnia;
-melisa lekarska-na stany pobudzenia
nerwowego, bezsenność,dolegliwości żołądka i jelit na tle
nerwowym,bóle głowy. Napar przyrządza się z 2 łyżek na
filiżankę. Pije się dziennie po 1 filiżance rano i wieczorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz