sobota, 9 marca 2013

OLEJEK MIĘTY PIEPRZOWEJ

Olejek mięty pieprzowej (olejek miętowy) otrzymuje się z mięty Roślina jest uprawiana w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Australii. Jest cennym i powszechnie stosowanym zielem leczniczym i przyprawowym. Ziele ,olejki i ekstrakty dodaje się do herbaty,cukierków, syropów, gumy do żucia,pasty do zębów,napojów i sałatek. Głównym składnikiem olejku miętowego jest mentol(50 %). Olejek miętowy ma właściwości odświeżające, orzeźwiające, antyseptyczne i przeciwbólowe. Stosuje się go przy dolegliwościach gastrycznych(biegunka,bóle żołądka, niestrawność, wzdęcia i w chorobie morskiej).Pomaga w bólach głowy i bóle menstruacyjne oraz migrenie. Olejek mięty pieprzowej jest używany jako silny antyseptyk w chorobach układu oddechowego( przeziębieniu,grypie,zapaleniu zatok, kaszlu, bronchicie i w katarze).jest stosowany wspomagająco w kuracji kamicy pęcherza. Olejek łagodzi stany zapalne skóry,odstrasza owady. Likwiduje napięcie i pomaga w koncentracji.
Zastosowanie olejku : masaż-stany zapalne górnych dróg oddechowych,bóle głowy nerwowe,migrenowe i bóle menstruacyjne;kąpiel-zapalenie górnych druk oddechowych, dolegliwości gastryczne,bóle głowy,zmiany skórne, ukąszenia owadów; kompresy-stany zapalne skóry,podrażnienia i ukąszenia owadów;inhalacja-zapalenie górnych druk oddechowych, przemęczenie, napięcie nerwowe.

Brak komentarzy: