sobota, 23 marca 2013

ZIOŁA NA NADKWASOTĘ

Nadkwasota czyli nadkwaśność soku żołądkowego, powstaje na skutek nadmiernego wydzielania się kwasu solnego przez gruczoły żołądka. Przyczyny wspomnianej dolegliwości mogą być różne:
choroby żołądka(stany zapalne,nieżyt kwaśny oraz wrzody),pęcherzyka żółciowego i wyrostka robaczkowego. Na tą dolegliwość mogą cierpieć osoby zdrowe np.: w okresie ciąży, osoby niewłaściwie odżywiające się i nadużywające alkoholu i innych używek. Objawy ,które towarzyszą nadkwasocie to: kwaśne odbijanie się,czkawka, zgaga,zaparcie i wydzielanie potu.
W leczeniu naturalnym stosuje się zioła zobojętniające kwas solny.
Lukrecja gładka- ziele usuwa skutecznie dolegliwości będące następstwem nadkwasoty,łagodząc podrażnienia układu pokarmowego. Bardzo korzystna jest mieszanka z ziół: korzenia lukrecji , siemienia lnianego,i kłącza tataraku w różnych proporcjach. 2 łyżki ziół zalewamy 2 szklankami letniej wody, podgrzewamy i gotujemy 5 minut. Po ostudzeniu i przecedzeniu pijemy lek 4 do 5 razy dziennie po ½ szklanki między posiłkami;
Gorczyca biała-surowcem leczniczym są nasiona .W nadkwasocie można stosować odwar gorczycowy. Łyżkę nasion zalewamy szklanką chłodnej wody, podgrzewamy i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Zażywa się ¼ szklankę odwaru razem z nasionami 3 razy dziennie po jedzeniu;
Robinia akacjowa-przetwory z suszonych kwiatów robinii działają odkwaszająco i regulują trawienie. Stosuje się je w nadkwasocie żołądka , w której zaleca się preparaty ze sproszkowanych kwiatów. 2 łyżki surowca zalewamy 2 szklankami wrzątku i zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Lek pijemy 2 razy dziennie ,po śniadaniu i kolacji;
Kapusta-lekiem jest świeży sok z kapusty,który działa oczyszczająco,przeciwzapalnie i usuwa pieczenie i goi wrzody i likwiduje stany zapalne.
Prześlij komentarz