czwartek, 21 marca 2013

CHRZAN OGRODOWY – PRZYPRAWA I NATURALNY LEK

Chrzan ogrodowy rośnie w pobliżu zabudowań, warzywniaka,w sadach ,na łąkach i w przydrożnych rowach. Ma piękną rozetę z zielonych liści o wydłużonym kształcie drobno pikowanych i falujących brzegach. Liście są duże, osiągają kilkadziesiąt cm długości.
Częścią jadalną rośliny jest gruby i mięsisty korzeń. Ma on charakterystyczny ostry ,piekący smak i zapach, który ujawnia się podczas miażdżenia lub tarcia, powodując silne łzawienie oczu. Dlatego najlepiej robić to w pomieszczeniu przewiewnym lub na powietrzu. Korzeń chrzanu głównie znany jest jako przyprawa Utarty chrzan łączy się z buraczkami ,który łagodzi ostrość smaku przyprawy. Utarty chrzan zmieszany z majonezem lub śmietaną,doprawiony kwaskiem cytrynowym lub cytryną i solą świetnie podkreśla smak gotowanych jajek, pieczonej kiełbasy, wędlin i jarzynowej sałatki. Korzeń chrzanu jest również bardzo dobrym środkiem konserwującym , używany w kuchni do różnych marynat mięsnych i warzywnych.
Chrzan należy do grupy przypraw roślinnych bogatych w witaminę C .Ponadto zawiera wiele związków leczniczych jak :sole mineralne, (wapn, i magnez)oraz inne witaminy. Chrzan posiada właściwości bakteriobójcze,posiada wysoką wartość odżywczą dla organizmu, wzmaga apetyt i trawienie,Jego sok drażniący skórę stosowany jest jako środek przeciwbólowy i przeciwgośćcowy.

Brak komentarzy: