Chrzan ogrodowy rośnie w pobliżu
zabudowań, warzywniaka,w sadach ,na łąkach i w przydrożnych
rowach. Ma piękną rozetę z zielonych liści o wydłużonym
kształcie drobno pikowanych i falujących brzegach. Liście są
duże, osiągają kilkadziesiąt cm długości.
Częścią jadalną rośliny jest gruby
i mięsisty korzeń. Ma on charakterystyczny ostry ,piekący smak i
zapach, który ujawnia się podczas miażdżenia lub tarcia,
powodując silne łzawienie oczu. Dlatego najlepiej robić to w
pomieszczeniu przewiewnym lub na powietrzu. Korzeń chrzanu głównie
znany jest jako przyprawa Utarty chrzan łączy się z buraczkami
,który łagodzi ostrość smaku przyprawy. Utarty chrzan zmieszany z
majonezem lub śmietaną,doprawiony kwaskiem cytrynowym lub cytryną
i solą świetnie podkreśla smak gotowanych jajek, pieczonej
kiełbasy, wędlin i jarzynowej sałatki. Korzeń chrzanu jest
również bardzo dobrym środkiem konserwującym , używany w
kuchni do różnych marynat mięsnych i warzywnych.
Chrzan należy do grupy przypraw
roślinnych bogatych w witaminę C .Ponadto zawiera wiele związków
leczniczych jak :sole mineralne, (wapn, i magnez)oraz inne witaminy.
Chrzan posiada właściwości bakteriobójcze,posiada wysoką wartość
odżywczą dla organizmu, wzmaga apetyt i trawienie,Jego sok
drażniący skórę stosowany jest jako środek przeciwbólowy i
przeciwgośćcowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz