poniedziałek, 15 kwietnia 2013

BATAT- ZDROWY,SŁODKI ZIEMNIAK

Batat nazywa się słodkim ziemniakiem lub wilcem ziemniaczanym. Uprawia się go w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Batat zwany słodkim ziemniakiem nie ma nic wspólnego z ziemniakami. Jadalną częścią batatu są boczne korzenie, bulwy, które są grube, wrzecion grube, wrzecionowate .Mają białawy ,różowy lub lekko czerwony kolor miękiszu i waza około 3.5 kg. Batat jest słodki ,mączysty,nieco śluzowaty. Można go spożywać na surowo, piec,smażyć i gotować .Z batatów można przygotować smaczne placki,geste sosy, makarony, desery,ciasta i farsze. Z batatów wyrabiano alkohole. Rozmaite drinki są wspaniałym afrodyzjakiem. Naturalne preparaty z bulw działają stymulująco na popęd płciowy i pomaga osiągnąć rozkosz.
Bulwy korzeniowe batatu zawiera znaczną ilość skrobi oraz cukrów. Dostarcza organizmowi energii oraz sole mineralne: potas ,wapń, żelazo,magnez oraz witaminę C, beta-karoten i błonnik.
Batat należy do grupy zdrowej żywności , posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Działa uspokajająco,
pomagają odprężyć się i zrelaksować. Roślinie przypisuje się właściwości wzmacniające, energetyzujące oraz stymulujące. Korzeń obok cukrów i skrobi zawiera substancje zbliżone do ludzkich hormonów.

Brak komentarzy: