Batat nazywa się słodkim ziemniakiem
lub wilcem ziemniaczanym. Uprawia się go w krajach tropikalnych i
subtropikalnych. Batat zwany słodkim ziemniakiem nie ma nic
wspólnego z ziemniakami. Jadalną częścią batatu są boczne
korzenie, bulwy, które są grube, wrzecion grube, wrzecionowate
.Mają białawy ,różowy lub lekko czerwony kolor miękiszu i waza
około 3.5 kg. Batat jest słodki ,mączysty,nieco śluzowaty. Można
go spożywać na surowo, piec,smażyć i gotować .Z batatów można
przygotować smaczne placki,geste sosy, makarony, desery,ciasta i
farsze. Z batatów wyrabiano alkohole. Rozmaite drinki są
wspaniałym afrodyzjakiem. Naturalne preparaty z bulw działają
stymulująco na popęd płciowy i pomaga osiągnąć rozkosz.
Bulwy korzeniowe batatu zawiera
znaczną ilość skrobi oraz cukrów. Dostarcza organizmowi energii
oraz sole mineralne: potas ,wapń, żelazo,magnez oraz witaminę C,
beta-karoten i błonnik.
Batat należy do grupy zdrowej
żywności , posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Działa
uspokajająco,
pomagają odprężyć się i zrelaksować. Roślinie
przypisuje się właściwości wzmacniające, energetyzujące oraz
stymulujące. Korzeń obok cukrów i skrobi zawiera substancje
zbliżone do ludzkich hormonów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz