niedziela, 14 kwietnia 2013

MAJERANEK OGRODOWY-NATURALNA PRZYPRAWA I LEK

Majeranek znany jest od dawnych .Uprawiali go starożytni Egipcjanie, Grecy ,występował w Afryce Arabii i Syrii oraz na południu Europy . Dzisiaj majeranek jest uprawiany w Europie w tym w Polsce. Znany był w kuchni staropolskiej jak również współcześnie. Dzięki walorom smakowo i zapachowym zielem aromatyzuje się różne potrawy min:żurek,zupy(fasolowa,grochowa)schab duszony,kaczkę pieczoną, kluski,różnego rodzaju farsze( z cielęciny,żołądków wołowych,gołąbków),kiełbasy,pasztetów,stosuje się do zaprawy marynującej mięso wołowe i baraninę. Aromatyzuje się nim likiery, nalewki,ocet, puddingi i herbatę. Zioło zdobyło międzynarodowa popularność. Wartości odżywcze zostały od nie dawna docenione przez dietetyków i na nowo spopularyzowane.
Majeranek ogrodowy obok naturalnych . wysoce cennych właściwości aromatycznych , jest naturalnym lekiem ziołowym. W medycynie ludowej stosowano go głównie jako lek na układ trawienny: dolegliwości żołądkowe i wątrobowe oraz jako środek wzmacniający organizm.
Ziele zawiera wiele cennych związków leczniczych jak:garbniki,flawonoidy(rutyna) i witaminy ( C oraz karoten).Flawonoidy i witaminy występuje w młodych pędach rośliny. To one są skuteczne
w leczeniu min:przeziębienia ,kaszlu, kataru oraz zmniejsza obrzęk błony śluzowej i działają łagodnie ściągająco. Smaczną i aromatyzowaną herbatkę majerankowa, można podawać dzieciom w okresie nasilonych przeziębień. Zalecana jest w półpaścu .Dorośli mogą stosować zioło w chorobach górnych dróg oddechowych(jako środek rozgrzewający i napotny), reumatyzmie. Zioło jako przyprawa pobudza trawienie likwiduje nadmierną fermentacje i zmniejsza skurcze żołądka i jelit. Jest dobrym środkiem wiatropędnym.

Brak komentarzy: