Majeranek znany jest od dawnych
.Uprawiali go starożytni Egipcjanie, Grecy ,występował w Afryce
Arabii i Syrii oraz na południu Europy . Dzisiaj majeranek jest
uprawiany w Europie w tym w Polsce. Znany był w kuchni
staropolskiej jak również współcześnie. Dzięki walorom smakowo
i zapachowym zielem aromatyzuje się różne potrawy
min:żurek,zupy(fasolowa,grochowa)schab duszony,kaczkę pieczoną,
kluski,różnego rodzaju farsze( z cielęciny,żołądków
wołowych,gołąbków),kiełbasy,pasztetów,stosuje się do zaprawy
marynującej mięso wołowe i baraninę. Aromatyzuje się nim
likiery, nalewki,ocet, puddingi i herbatę. Zioło zdobyło
międzynarodowa popularność. Wartości odżywcze zostały od nie
dawna docenione przez dietetyków i na nowo spopularyzowane.
Majeranek ogrodowy obok naturalnych .
wysoce cennych właściwości aromatycznych , jest naturalnym lekiem
ziołowym. W medycynie ludowej stosowano go głównie jako lek na
układ trawienny: dolegliwości żołądkowe i wątrobowe oraz jako
środek wzmacniający organizm.
Ziele zawiera wiele cennych związków
leczniczych jak:garbniki,flawonoidy(rutyna) i witaminy ( C oraz
karoten).Flawonoidy i witaminy występuje w młodych pędach
rośliny. To one są skuteczne
w leczeniu min:przeziębienia ,kaszlu,
kataru oraz zmniejsza obrzęk błony śluzowej i działają łagodnie
ściągająco. Smaczną i aromatyzowaną herbatkę majerankowa,
można podawać dzieciom w okresie nasilonych przeziębień. Zalecana
jest w półpaścu .Dorośli mogą stosować zioło w chorobach
górnych dróg oddechowych(jako środek rozgrzewający i napotny),
reumatyzmie. Zioło jako przyprawa pobudza trawienie likwiduje
nadmierną fermentacje i zmniejsza skurcze żołądka i jelit. Jest
dobrym środkiem wiatropędnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz