W leczeniu naturalnym,przy braku
apetytu zalecane są zioła o smaku gorzkim. Poprawiają one
łaknienie i wydzielanie soków trawiennych. Podaje się w postaci
naparu, który przygotowuje się jak herbatkę. Odpowiednią ilość
ziół (zwykle 1 łyżka ziela na szklankę wody)zalewamy wrząca
wodą i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Napar powinien być
świeży.
Napary ziołowe na brak apetytu:
-napar z tysiącznika i
tataraku-łyżeczkę suszonego ziela tysiącznika i łyżeczkę
suszonego kłącza tataraku zalewamy szklanką wrzącej wody, po
zaparzeniu i odcedzeniu ,pijemy niesłodzony zioła na 10-15 minut
przed jedzeniem;
-napar z piołunu i chmielu- łyżeczka
suszonego chmielu i łyżeczka pokruszonego ziela piołunu, zaparzyć
w ½ szklance wrzątku, przecedzamy i niesłodzony wypijamy 15 minut
przed jedzeniem;
-napar z piołunu-łyżeczkę
pokruszonego ziela zalewamy 1 ½ szklanki wrzącej wody,trzymamy po
przykryciem i odstawiamy, potem cedzimy. Wypijamy gorzki napój 10-15
minut przed posiłkiem;
-napar z ziela krwawnika-łyżkę
suszonego ziela krwawnika zalewamy szklanka wody,przykrywamy i
ostawiamy. Następnie cedzimy i pijemy 2-3 razy dziennie po ½
szklanki;
-napar z jagód jałowca -łyżkę
suszonych owoców jałowca zalewamy szklanką wody i gotujemy na
małym ogniu,nie dopuszczając do wrzenia. Przecedzamy i pijemy
ciepłe zioła na 15 minut przed posiłkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz