Przyprawy ziołowe z uwagi na zapach,aromat i właściwości lecznicze wzbogacają smak potraw mięsnych i w sposób naturalny wspomagają oraz regulują proces trawienny Oto przykłady ziół przyprawowych stosowanych do potrawach mięsnych:
Bazylia-świeżymi listkami naciera się mięso do pieczenia ,dodaje się do gulaszu i farszu;
Cząber-doskonale komponuje się z wołowiną , baraniną i drobiem. Dodaje się do mięsa mielonego;
Estragon-dodaje smaku potrawom z cielęciny,dziczyzny i drobiu. Aromatyzuje potrawy z mielonego mięsa oraz dodaje się do sosów mięsnych;
Gorczyca-listki ziela mają zastosowanie w potrawkach z drobiu,i z baraniny;
Jałowiec-owocem (jagodami)przyprawia się pieczeń wołową,dodaje się do dziczyzny,dzikiego ptactwa oraz dodaje się do zaprawy,w której pozostawia się mięso wołowe do skruszenia;
Kminek- nasiona można (niedużo) dodawać do wszystkich mięs,szczególnie do pieczonego schabu,gulaszu ,pieczeni rzymskiej i mięs duszonych;
Kolendra-nadaje się do kotletów wieprzowych,do peklowania szynki i marynowania mięsa;
Koper włoski-nasiona dodaje się do grillowanej i smażonej wieprzowiny bez panierowania;
Lubczyk-dodaje się do wszelkiego rodzaju pieczeni,potraw z mielonego mięsa, gulaszu ,flaków i
wędlin. Naciera się nim drób i dodaje się do farszu;
Majeranek-używany głównie do potraw z wieprzowiny , flaków,gulaszu,drobiu i baraniny z rusztu;
Pietruszka-drobną natka posypuje się potrawy mięsne,dodaje się do nadzienia i sosów mięsnych;
Piołun-do tłustych mięs duszonych i potraw z mięsa mielonego;
Rozmaryn-dodaje smak mięsom pieczonym i duszonym. Listki dodaje się do flaków i farszów;
Szałwia-doskonale łączy się z baraniną i cielęcina,dodaje się do wątróbki, szaszłyków i drobiu;
Tymianek-dodaje się do wszystkich mięs gotowanych w sosie(np. gulasz,cynaderki,klopsiki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz