Gorczyca biała i czarna należą do
jednorocznych roślin z rodziny krzyżowych Należą do roślin
leczniczych. Zarówno ziele jak i nasiona gorczycy przypisuje im
działanie anafrodyzjaka.
Ziarenka gorczycy mają ostry ,palący
smak i mocny,drażniący zapach wywołujący łzy(ciemne ziarenka
wykorzystano podczas I wojny światowej do produkcji gazu bojowego).
Dlatego należy ostrożnie postępować w przyjmowaniu
gorczycy(szczególnie czarnej)może powodować podrażnienie układu
trawiennego obrzęk płuc oraz uszkodzenie wątroby, nerek .Olejki
gorczyczne zawierają siarkę,do celów leczniczych wykorzystuje się
zmielone nasiona ,głównie na plastry i okłady .Zmielone nasiona
gorczycy zalewa się woda,tworzy się papkę i robi się z niej
okład. Okłady,plastry gorczycowe ,maść lub kataplazmy(olejek
połączony z 2% roztworem spirytusu )skutecznie rozgrzewają
ciało,dobre na przeziębienie, reumatyzm,poprawiają krążenie
krwi, uśmierzają ból oraz leczą zapalenie korzonków nerwowych.
Gorczyca biała ma w odróżnieniu od
czarnej działanie łagodne i powlekające. Biała gorczyca zawiera
dużo śluzu ,dzięki temu jest ona skutecznym lekiem naturalnym na
nieżyt układu pokarmowego,chorobę wrzodową,nadkwaśność oraz na
zaparcia,otyłość, anemię. Najszersze zastosowanie znalazła jako
lek odpromieniowujący ,usuwający bóle stawów ,serca. Poduszki
gorczycowe(nasiona zaszyte w białym płótnie)nakładano i noszono
na bolących częściach ciała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz