Jemioła pospolita (znana jako:
strzęśla, jemioła biała),jest rośliną pasożytującą na
drzewach liściastych,co dobrze widać jesienią. Jemioła ma
oliwkowo-zielone obłe łodygi,widlasto rozgałęzione,skórzaste
małe drobne żółto-zielone kwiatki ,które kwitną w marcu i
kwietniu. Liście jemioły są zimotrwałe .Korzenie jemioły mają
wykształcone tzw. korowe pasma ssące. Ssawki pobierają od
żywiciela np.: topoli i brzozy)wodę i sole mineralne. Jemioła może
odżywiać się przez fotosyntezę. Jemioła była od dawna
wykorzystywana do celów kultowych i leczniczych. Prymitywne ludy
uważali ją za roślinę sprzyjającą płodności. Obecnie stosuje
się wodne i alkoholowe wyciągi z ziela jemioły pospolitej , które
poprawiają przemianę materii,(zimne)są dobrym środkiem tamującym
krwotoki (np:w nowotworze macicy). Można je stosować przy zbyt
obfitych miesiączkach. Jemioła zapobiega sklerozie. Napar z ziela
obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Jemioła jest często
składnikiem ziołowych mieszanek sercowych i anty-sklerotycznych.
Jemioła z głogiem dwu-szyjkowym i
lipą tworzy mieszankę ziołową obniżającą ciśnienie. Jemioła
ceniona jest w leczeniu zaburzeń układu nerwowego,łagodzi stress.
Pomaga w leczeniu gruźlicy , kokluszu oraz bezpłodność. Ziele
według badań , ma właściwości przeciwnowotworowe.
Preparaty z jemioły należy przyjmować
pod kontrolą lekarza,gdyż są to silnie działające środki. Owoce
jemioły nie są jadalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz