Gruszka pospolita pochodzi z okolic
Azji Mniejszej, Iranu i Indii. Obecnie hodowlą gruszek zajmują się
hodowcy z Francji i Belgii, którym udało się uzyskać 1 500 odmian
gruszy. Większość gatunków przeznaczona jest do gotowania ,
przetwórstwa i wyrobu alkoholi. Do gatunków cenionych należą
gruszki deserowe(np:Konfederatka,Klaps), które najlepiej jeść na
surowo. Są one smaczne,soczyste , aromatyczne i zdrowe.
Właściwości lecznicze gruszek są
znane i doceniane od dawna. Gruszki bogate są w mikroelementy.
Zawierają potas i arbutynę,dzięki którym pomocne są w
dolegliwościach układu moczowego,kamicy nerkowej i w zapaleniu dróg
moczowych. Ponadto w gruszkach znajduje się jod, bor, dużo błonnika
i prostych węglowodanów i cukrów (fruktozy,glukozy i sacharozy)
oraz olejki eteryczne. Gruszki wpływają korzystnie na trawienie i
wspomagają perystaltykę jelit,wzmagają apetyt Zapobiegają
zaparciom,chronią przed rakiem jelita grubego i odbytnicy oraz
wykazują działanie żółciopędne. Spożywanie gruszek wskazane
jest dla osób cierpiących na osteoporozę,przyjmujących sterydy i
kobiet w okresie menopauzy. Zaleca się spożywanie 1 gruszki na 3-4
dni,zapobiegawczo w osteoporozie. Owoce gruszy działają zbawiennie
na układ krwionośny,uszczelniają naczynia włosowate,zmniejszają
ciśnienie krwi oraz hamują obrzęki tkanek miękkich. Zawartość w
gruszkach pierwiastka bor, ma wpływ na sprawność mózgu, pamięć
i koncentrację. Kompot z suszonych gruszek działa
przeciwgorączkowo. Gruszki regenerują organizm i likwidują
zmęczenie.
Gruszki deserowe są wykorzystywane w
kuchni jako dodatek do dań z drobiu lub kaczki. Surowe dodaje się
do sałatek. Tworzą oryginalną kompozycję smakową z z serem
żółtym i orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz