środa, 29 maja 2013

GRUSZKA NA ZDROWIE

Gruszka pospolita pochodzi z okolic Azji Mniejszej, Iranu i Indii. Obecnie hodowlą gruszek zajmują się hodowcy z Francji i Belgii, którym udało się uzyskać 1 500 odmian gruszy. Większość gatunków przeznaczona jest do gotowania , przetwórstwa i wyrobu alkoholi. Do gatunków cenionych należą gruszki deserowe(np:Konfederatka,Klaps), które najlepiej jeść na surowo. Są one smaczne,soczyste , aromatyczne i zdrowe.
Właściwości lecznicze gruszek są znane i doceniane od dawna. Gruszki bogate są w mikroelementy. Zawierają potas i arbutynę,dzięki którym pomocne są w dolegliwościach układu moczowego,kamicy nerkowej i w zapaleniu dróg moczowych. Ponadto w gruszkach znajduje się jod, bor, dużo błonnika i prostych węglowodanów i cukrów (fruktozy,glukozy i sacharozy) oraz olejki eteryczne. Gruszki wpływają korzystnie na trawienie i wspomagają perystaltykę jelit,wzmagają apetyt Zapobiegają zaparciom,chronią przed rakiem jelita grubego i odbytnicy oraz wykazują działanie żółciopędne. Spożywanie gruszek wskazane jest dla osób cierpiących na osteoporozę,przyjmujących sterydy i kobiet w okresie menopauzy. Zaleca się spożywanie 1 gruszki na 3-4 dni,zapobiegawczo w osteoporozie. Owoce gruszy działają zbawiennie na układ krwionośny,uszczelniają naczynia włosowate,zmniejszają ciśnienie krwi oraz hamują obrzęki tkanek miękkich. Zawartość w gruszkach pierwiastka bor, ma wpływ na sprawność mózgu, pamięć i koncentrację. Kompot z suszonych gruszek działa przeciwgorączkowo. Gruszki regenerują organizm i likwidują zmęczenie.
Gruszki deserowe są wykorzystywane w kuchni jako dodatek do dań z drobiu lub kaczki. Surowe dodaje się do sałatek. Tworzą oryginalną kompozycję smakową z z serem żółtym i orzechami włoskimi.

Brak komentarzy: